-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES ir Monakas keisis informacija mokesčių srityje

2016 m. liepos 12 d. Europos Sąjunga (ES) su Monako kunigaikštyste pasirašė sutartį dėl skaidrumo ir automatinio keitimosi informacija mokesčių srityje.
Naktinis Monakas
Naktinis Monakas / „Tobulėjimo klubas“ nuotr.

Nauja sutartis pasirašyta su Monako kunigaikštyste ir papildė ES su trečiosiomis šalimis (Šveicarija, Lichtenšteinu, San Marinu ir Andora) jau sudarytų analogiškų sutarčių ratą. Šiomis sutartimis užtikrinama, jog tarp ES valstybių nuo šių metų įsigaliojusi automatinio keitimosi mokesčių mokėtojų bankine informacija sistema būtų ir kitų savo bankinėmis paslaugomis ir konfidencialumu garsėjančių šalių atžvilgiu.

ES šalys (išskyrus Austriją) tarpusavyje šia informacija (apimančia laikotarpius nuo 2016 m. sausio 1 d.) apie sąskaitas šalyje turinčius kitų ES valstybių mokesčių mokėtojus pirmą kartą turėtų apsikeisti iki 2017 m. rugsėjo mėnesio. Tuo tarpu sutartyse su trečiosiomis šalimis numatyta, jog (kaip ir Austrijos atžvilgiu) pirmas apsikeitimas informacija apims laikotarpį nuo 2017 m. sausio 1 d. ir turėtų įvykti iki 2018 m. rugsėjo.

Šio keitimosi bankine informacija paskirtis ir tikslas yra užtikrinti kuo didesnį skaidrumą mokesčių srityje ir apriboti asmenų, kurie siekia išvengti mokesčių mokėjimo, galimybes slėpti savo pajamas ir turtą tiek kitų ES valstybių narių, tiek ir trečiųjų šalių finansų įstaigose.

Ši iniciatyva papildo ir EBPO automatinio keitimosi mokesčiams apskaičiuoti reikalinga informacija (taip pat ir bankine) iniciatyvą, prie kurios jau prisijungė daugiau kaip 80 valstybių, įskaitant nemažą skaičių tipinių ofšorinių jurisdikcijų.

Remiantis sutarties su ES nuostatomis, nuo 2018 m. ES ir Monakas automatiškai keisis informacija apie ES šalių rezidentų turimas banko sąskaitas Monake ir atvirkščiai. Pagal sutartį automatiškai bus keičiamasi tokia informacija kaip rezidento vardas, pavardė, adresas, mokesčių mokėtojo numeris, gimimo data, turimos sąskaitos numeris ir kita finansinė bei sąskaitos balanso informacija.

Pasak advokatų kontoros „Valiunas Ellex“ advokatės Aistės Medelienės, šie keitimosi informacija susitarimai ir procesai aktualūs užsienyje banko sąskaitas turintiems asmenims, ypač tiems, kurie pastaraisiais metais migravo (tiek grįžusiems į Lietuvą iš užsienio, tiek ir išvykusiems gyventi į užsienį, tačiau ir toliau turintiems bankų sąskaitas Lietuvoje). Nors bankai pastaruoju metu itin suaktyvėjo prašydami savo klientų atnaujinti jiems pateiktą informaciją, į šiuos prašymus reikėtų reaguoti.

A.Medelienės teigimu, asmenys patys turėtų pasitikrinti, ar bankų ir kitų finansų įstaigų turima informacija (kuria jie ir remsis spręsdami, kuriai iš šalių teikti informaciją apie klientą) vis dar yra aktuali, ar užsienyje turimos sąskaitos yra tinkamai deklaruotos mokesčių administratoriams (Lietuvoje – Valstybinei mokesčių inspekcijai).

„Nepasirūpinus tuo laiku, kyla rizika sulaukti atitinkamų administracinių sankcijų, taip pat didėja tikimybė, kad, net ir nesiekus nieko nuslėpti, gali tekti papildomai aiškintis mokesčių administratoriui“, – pataria Aistė Medelienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius