-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES laikinai apribotos mažmeninių investuotojų operacijos su kriptoturtu

Europos vertybinių popierių ir rinkų institucija (EVPRI) nustatė keletą priemonių, kuriomis siekiama apriboti rizikingiausias mažmeninių investuotojų operacijas, įskaitant operacijas su įvairiu kriptoturtu.
Kriptovaliutų kainos nuosmukis
Kriptovaliutų kainos nuosmukis / 15min nuotr.

Trims mėnesiams uždrausta binarinių opcionų rinkodara, platinimas ir pardavimas mažmeniniams investuotojams Europos Sąjungos (ES) šalyse, nurodoma EVPRI pranešime.

Tokiam pat laikui nustatyti apribojimai sandorių dėl kainų skirtumo (CFD) rinkodarai, platinimui ir pardavimui mažmeniniams investuotojams.

Be kita ko, nustatyti apribojimai finansiniam svertui investuojant į įvairias finansines priemones. Griežčiausi apribojimai numatyti finansiniam svertui, kuris naudojamas investuojant į kriptovaliutas.

EVPRI ėmėsi šių priemonių, pasinaudojusi išplėstais įgaliojimais pagal ES direktyvą dėl finansinių priemonių rinkų (FPRD II), kuri įsigaliojo sausio mėnesį, rašo britų verslo dienraštis „The Financial Times“.

Institucijos sprendimas dėl šiuo metu griežčiausių ES apribojimų buvo priimtas, nepaisant sektoriaus dalyvių – ir tarpininkų, ir pačių investuotojų – prieštaravimų.

„Dėl žadamos didelės grąžos, prekybos skaitmeninėse platformose paprastumo ir rekordiškai mažų palūkanų normų atsirado pasiūlymų, kurie yra patrauklūs mažmeniniams investuotojams. Tačiau dėl šiems finansiniams produktams būdingo sudėtingumo ir – CFD atveju – pernelyg didelio finansinio sverto mažmeniniai investuotojai patyrė didelių nuostolių“, – pareiškė EVPRI vadovas Stevenas Maijooras.

Įvairių ES šalių reguliavimo institucijų vertinimais, dėl tokių produktų pinigų praranda 74–79 proc. klientų, pranešė EVPRI.

Apribojimai binariniams opcionams įsigalios praėjus mėnesiui nuo jų paskelbimo ES oficialiajame leidinyje, o apribojimai CFD – po dviejų mėnesių. Praėjus trims mėnesiams po jų įsigaliojimo, EVPRI vėl įvertins padėtį ir spręs, ar pratęsti šias priemones.

Nors apribojimai galios laikinai, finansų makleriai ir prekiautojai jau kalba apie tai, kad EVPRI „sužlugdė binarinius opcionus“.

O „IG Group“, viena pirmaujančių Europoje prekybos CFD tarpininkų, prognozuoja, kad dėl EVPRI veiksmų sumažės jos pajamos, nes smuks operacijų su kriptovaliutomis ir kitu virtualiu turtu paklausa.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius