Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

ES naujose konkurencijos taisyklėse taikosi į Kiniją

Europos Sąjunga (ES) planuoja nustatyti griežtesnes taisykles, kad galėtų sutrukdyti dosniai subsidijuojamoms užsienio bendrovėms, visų pirma Kinijos, perimti europietiškas įmones.
Europos sąjungos vėliava
Europos sąjunga / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Dėl užsieniečių patronuojamųjų bendrovių, kurios naudojasi valstybės finansavimu savo patronuojančiosios bendrovės šalyje, įmonės iš Europos, kuriose taikomos valstybės pagalbos taisyklės yra kur kas griežtesnės, atsiduria nepalankioje padėtyje, trečiadienį pažymėjo Europos Komisija.

Koronaviruso pandemijos sukeltas ekonominis sukrėtimas paskatino sparčiau rengti planus dėl tokių taisyklių, nes vis labiau nerimaujama, jog užsieniečiai gali suskubti pirkti Europos bendroves, kurios dėl recesijos yra nusilpusios.

Tokie planai turės įtakos ir įmonėms iš Didžiosios Britanijos, nes ES sau suteiks naujų įgaliojimų kruopščiai vertinti užsienyje įsikūrusias bendroves, mėginančias verstis verslu Europoje.

„Problema ta, jog mūsų Europos bendrovės yra baudžiamos už tai, jog laikosi taisyklių, o bendrovės Kinijoje ir kitose trečiosiose šalyse gauna didelį valstybės finansavimą“, – pareiškė reporteriams už vidaus rinką atsakingas Komisijos narys Thierry Bretonas.

Th. Bretonas ir už konkurenciją atsakinga Komisijos narė Margrethe Vestager planus dėl naujų taisyklių išdėstė politikos dokumente, kurį Komisija kitąmet pasiūlys kaip teisės akto projektą.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Margrethe Vestager
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Margrethe Vestager

„Mums reikia tinkamų priemonių, kurios mums leistų užtikrinti, jog subsidijuojamos užsienio bendrovės neiškreiptų konkurencijos Europos rinkoje, kaip mes jau darome, kontroliuodami nacionalinę valstybinę pagalbą, kuri skiriama ES bendrovėms“, – pareiškė M.Vestager.

Komisijos pateiktuose pasiūlymuose, kuriais siekiama ištaisyti dėl valstybinių subsidijų verslui atsirandančius rinkos iškraipymus, be kita ko, siūloma užsienio bendrovėms, kurios iš savo šalies vyriausybės gauna didelių dotacijų, paskolų, mokesčių lengvatų ar kitokių rūšių valstybinę pagalbą, uždrausti pirkti europietiškas bendroves arba konkuruoti su jomis dėl tam tikrų sutarčių ES teritorijoje.

Daugelis ekspertų mano, jog tokios priemonės visų pirma yra nutaikytos į Kinijos valstybines bendroves, tačiau jų taikiniu gali būti ir JAV verslas, rašo JAV verslo dienraštis „The Wall Street Journal“.

Pasiūlymuose, be kita ko, numatyta ES reguliavimo institucijoms suteikti įgaliojimų reikalauti kompensacijos ar taikyti kitas priemones, jeigu nustatoma, jog užsienio bendrovė yra per daug subsidijuojama.

Komisija taip pat nori sutrukdyti tokioms bendrovėms pirkti nusilpusias Europos bendroves ar įsigyti didelį jų akcijų paketą.

Užsienio bendrovės, norinčios įsigyti tam tikrą ribą viršijantį akcijų paketą, turės apie šiuos planus pranešti Komisijai, kuri turės įgaliojimų uždrausti tokį sandorį.

Pagal pasiūlymus, Komisija taip pat įsikištų, jeigu kiltų rizika, jog dosniai subsidijuojama užsienio bendrovė gali nurungti Europos įmones ir laimėti viešojo pirkimo konkursą ES, pasiūliusi kur kas mažesnes kainas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius