Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES oficialiai įvedė sankcijas Rusijai

Europos Sąjunga ketvirtadienį formaliai pritarė plačioms ekonominėms sankcijoms Rusijai, siekdama priversti ją brangiai sumokėti už savo vaidmenį Ukrainos krizėje, ir tikėdamasi, kad Rusija pakeis savo kursą.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Apie šias sankcijas ES leidinyje „Official Journal“ skelbiama vėliau ketvirtadienį, kad jos įsigaliotų nuo penktadienio, rugpjūčio 1 dienos.

Naujosios priemonės, dėl kurių sutarta anksčiau šią savaitę po kelis mėnesius svarstymų ir abejonių, taikomos Rusijos bankininkystės, gynybos ir energetikos sektoriams, dėl Rusijos „veiksmų, destabilizuojančių padėtį Ukrainos rytuose“, – sakoma pranešime.

Pirmiausia apribojama Rusijos valstybinių bankų prieiga prie Europos finansinių rinkų, svarbiausia kurių yra Londone, ir dėl to pabrangs verslas ir bus trukdomas jų indėlis į ekonomiką.

Sankcijos taikomos penkiems didžiausiems Rusijos bankams: „Sberbank“, VTB, „Gazprombank“, VEB ir „Rosselkhozbank“.

Sankcijos taikomos penkiems didžiausiems Rusijos bankams: „Sberbank“, VTB, „Gazprombank“, VEB ir „Rosselkhozbank“.

ES piliečiai ir bendrovės nebegalės pirkti ar parduoti naujų daugiau kaip 90 dienų trukmės obligacijų, akcijų ar kitų skolos instrumentų, kuriuos leidžia šie bankai, sakoma pranešime.

Ginklų ir dvigubos paskirties technologijas pardavinėti Rusijai draudžiama, taip pat vadinamąsias jautriąsias technologijas naftos sektoriuje, išskyrus dujų sektorių, kur Rusija užtikrina Europos Sąjungai trečdalį jos dujų poreikio.

Pasak analitikų, draudimas naftos sektoriuje atsilieps Rusijai per ilgesnį laiką, nes ji labai priklauso nuo modernios gręžimo technologijos, kai siekiama įsisavinti naujus telkinius, ypač ekstremaliomis sąlygomis Arkties regione.

„Šios priemonės bus taikomos naujiems kontraktams“, – nurodoma pranešime; vadinasi, šiuo metu galiojančioms sutartims minėti draudimai negalios.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius