Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES parama: pavasarį duris atvers Šv. Jonų bažnyčios varpinė

Iš Europos Sąjungos (ES) 2007-2013 metų struktūrinės paramos lėšų remiama į pabaigą juda aukščiausio sostinės senamiesčio pastato – Vilniaus universiteto (VU) Šv. Jonų bažnyčios varpinės – rekonstrukcija. Duris lankytojams varpinė turėtų atverti jau ateinantį pavasarį.
Šv. Jonų bažnyčios varpinės restauracijos projekto architektas Gintautas Pamerneckis sako, kad baigus darbus, bokštas bus puikus taškas, iš kurio atsivers daug kam dar nematyta panorama. Iki šiol varpinė dėl pavojingai apgriuvusių konstrukcijų buvo nenaudojama.
Šv. Jonų bažnyčios varpinės restauracijos projekto architektas Gintautas Pamerneckis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kaip naujienų portalui 15min.lt sakė VU Strateginės plėtros direkcijos Infrastruktūros plėtros skyriaus vyriausiasis specialistas Vaidotas Stankevičius, varpinėje buvo atlikta pamatų hidroizoliacija, sustiprintos grindys bei medinių laiptų konstrukcijos, pagal polichrominius tyrimus nudažytas fasadas, restauruotos mūrinės sienos, skliautai ir įrengtas stiklinis liftas.

Šiuos 4,74 mln. Lt, kurie buvo skirti iš ES struktūrinės paramos lėšų, kainavusius darbus puikiai įvertino Paveldosauginių tvarkybos darbų priėmimo komisija. Taip pat juos įvertinti dar turės Vilniaus miesto savivaldybė.

Duris atvers pavasarį

V.Stankevičiaus teigimu, šiuo metu varpinėje įrenginėjamas Mokslo muziejus. Pirmajame varpinės aukšte bus įrengta speciali ekspozicija, o antrajame – Fuko švytuoklė, demonstruojanti Žemės sukimosi aplink savo ašį efektą.

„Planuojama, kad duris lankytojams varpinė atvers pavasarį“, – sakė VU atstovas.

Vilniečiai ir miesto svečiai galės ne tik pasigrožėti muziejaus ekspozicija, bet ir pakilti liftu į 60 metrų aukštyje įrengtą apžvalgos aikštelę ir senamiesčio panorama pasigrožėti nuo aukščiausio senamiesčio pastato.

Gavo apdovanojimą

Projekto vadovas architektas Gintautas Pamerneckas sakė, kad nors jo karjeroje nestigo panašaus pobūdžio ir masto darbų, tačiau šv.Jonų varpinė jam buvusi ypatingas iššūkis.

„Man tai – vienas įdomiausių objektų jau vien dėl to, kad varpinė yra aukščiausias sostinės statinys, formuojantis miesto siluetą. Reikėjo surasti sprendimą, kad toks šiuolaikiškas inžinerinis įrenginys kaip liftas neatrodytų iššaukiančiai kruopščiai išsaugotame XVII a. interjere“, – Kultūros departamento išplatintame pranešime cituojamas G.Pamerneckas.

Daug jėgų pareikalavęs G.Pamernecko darbas įvertintas puikiai. Kaip pranešė Kultūros paveldo departamentas, Šv. Jonų bažnyčios varpinės tvarkybos projektas gavo „Europos burių“ apdovanojimą nominacijoje „Už turiningą laisvalaikį“. „Europos burių“ apdovanojimai skiriamas geriausiems už ES lėšas realizuotiems projektams.

Truputis istorijos

Svarbi Vilniaus universiteto architektūrinio ansamblio dalis – Šv. Jonų bažnyčios varpinė, statyta 1600–1610 m., pasižymi renesanso ir vėlyvojo baroko architektūra. Šis 68 m pastatas yra aukščiausias Vilniaus senamiestyje. VU architektūrinio ansamblio lankytojai dažnai išreiškia norą apžiūrėti varpinę ir užlipti į jos viršų. Todėl įgyvendinus projektą tikimasi, kad sutvarkyta ir viešajam turizmui pritaikyta varpinė patenkins svečių lūkesčius, skatins atvykstamąjį ir vietinį turizmą, prisidės prie ekonomikos augimo.

VU architektūrinis ansamblis – išskirtinis objektas UNESCO saugomame Vilniaus senamiestyje. XVI–XIX a. statytą kompleksą sudaro 16 pastatų ir 13 įvairaus dydžio kiemų, kuriuose susipina gotikos, renesanso, baroko ir klasicizmo architektūros stiliai. Unikalus VU ansamblis reprezentuoja Lietuvą Europos parke Briuselyje (Belgija). Tai vienintelis universitetas, kurio pastatų maketas pristatomas kaip šalies įvaizdis.

 

Logo ES

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius