-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES paramos gavėjus dažniausiai parklupdo viešieji pirkimai

Valstybės kontrolės pranešime spaudai rašoma, kad Europos Komisija (EK), patikrinusi Valstybės kontrolės atlikto 2007-2013 m. Europos Sąjungos (ES) struktūrinės paramos audito ataskaitą ir išvadą, pranešė, kad audito ataskaita ir išvada atitinka ES nustatytus reikalavimus ir yra priimama.
ES parama
ES parama / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Audito metu buvo vertinta, ar 2010 m. efektyviai veikė ES struktūrinės paramos valdymo ir kontrolės sistema, ar EK deklaruotos paramos lėšos panaudotos taip, kaip numatyta teisės aktuose.

2010 m. Lietuva EK deklaravo 2,8 mlrd. Lt išlaidų. Iš jų Valstybės kontrolė statistinės atrankos būdu atsirinko ir patikrino 94 mokėjimų prašymus ir nustatė 5,6 mln. Lt išlaidų, neatitinkančių teisės aktuose nustatytų reikalavimų.

Vertindami EK deklaruotas išlaidas, valstybiniai auditoriai nustatė atvejus, kai buvo nesilaikyta viešųjų pirkimų principų, nacionalinių išlaidų tinkamumo taisyklių ar kitų nacionalinių teisės aktų.
„Pastebėjome, kad panaudojant Europos Sąjungos struktūrinę paramą, ministerijų lygyje trūkumų kasmet nustatoma vis mažiau. Daugiau problemų esama projektų vykdytojų ir jų įgyvendinimą administruojančių agentūrų lygyje“, – sakė valstybės kontrolierė Giedrė Švedienė.

Valdymo ir kontrolės sistemos institucijoms Valstybės kontrolė pateikė 180 pastebėjimų ir  109 rekomendacijas, kaip tobulinti šią sistemą ir šalinti trūkumus, susijusius su deklaruotomis išlaidomis. Valdymo ir kontrolės sistemos institucijos parengė audito metu teiktų rekomendacijų įgyvendinimo priemonių planus.

Audito metu, vertinant valdymo ir kontrolės sistemos atitiktį ES ir nacionalinių teisės aktų reikalavimams 2010 m., nustatyta, kad buvo nepakankamos projektų įgyvendinimą administruojančių agentūrų taikomos kontrolės priemonės projektų vykdytojų viešiesiems pirkimams vertinti. Taip pat dar buvo neįgyvendintos ir valstybinio audito ataskaitose už 2008 m. ir 2009 m. laikotarpį pateiktos ir vis dar aktualios rekomendacijos.

Atsižvelgdami į audito rezultatus, valstybiniai auditoriai pareiškė sąlyginę nuomonę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius