-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES perspėja dėl „įtemptos“ darbotvarkės derantis dėl prekybos su JK sutarties

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen penktadienį perspėjo, kad lieka nedaug laiko sudaryti prekybos sutarčiai su Jungtine Karalyste, šios šalies premjero Boriso Johnsono konservatoriams, pasisakantiems už „Brexitą“, per rinkimus iškovojus triuškinamą pergalę.
Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen / „Scanpix“/AP nuotr.

„Mūsų laukianti darbotvarkė yra labai įtempta“, – sakė U.von der Leyen po derybų su Europos Sąjungos lyderiais, kokių veiksmų turėtų būti imamasi po „Brexito“, dabar beveik neabejotinai įvyksiančio sausio 31 dieną.

„Vasario 1-ąją turime kibti į darbą“, – pabrėžė ji.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis savo ruožtu perspėjo, kad Bendrijoje pasiliekančios 27 narės nepriims sutarties aklai, ir pabrėžė, kad blokas reikalaus Britanijos laikytis Europos normų, jeigu JK norės užsitikrinti susitarimą.

„Nėra kalbos, kad sutartis bus sudaryta bet kokia kaina“, – po derybų sakė Ch.Michelis, koordinuojantis ES viršūnių susitikimus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Charles'is Michelis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Charles'is Michelis

„Derybos bus baigtos, kai rezultatai bus subalansuoti ir garantuos įvairių aspektų laikymąsi“, – kalbėjo buvęs Belgijos premjeras.

Europos Sąjungoje „esame įpratę dirbti remdamiesi patirtimi, skaidrumu ir išlaikydami vienybę“, pridūrė Ch.Michelis.

ES nerimauja dėl B.Johnsono užmojų itin greitai sudaryti prekybos sutartį su Bendrija, taip pat dėl galimų britų pastangų trikdyti kitų 27 bloko narių vienybę.

Po derybų paskelbtame dokumente 27 ES šalių lyderiai paragino kurti „kiek įmanoma glaudesnius būsimus ryšius su JK“, bet perspėjo, kad šie santykiai „turės būti grindžiami teisių ir įsipareigojimų pusiausvyrą, taip pat sudaryti visiems lygias sąlygas“.

ES vyriausiasis „Brexito“ derybininkas Michelis Barnier vadovaus prekybos deryboms, o Bendrijos lyderiai atidžiai stebės procesą ir „prireikus teiks tolesnes rekomendacijas, visiškai atitinkančias ES interesus“, sakoma išvadose.

B.Johnsonas iki liepos 1 dienos galės prašyti pratęsti prekybos derybų laikotarpį.

Jeigu jis atsisakys pratęsti derybas, tikėtina, kad 2020 metų pabaigoje gali iškilti grėsmė, jog Britanijai nepavyks sudaryti susitarimo. Tokiu atveju prekybos ryšiai su Bendrija gali staigiai nutrūkti ir iškilti pavojus šalies ekonomikai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius