Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES ragina JAV nedelsiant panaikinti dėl ginčo dėl „Airbus“ nustatytus muitus

Europos orlaivių gamintojai „Airbus“ pareiškus, kad ji įvykdė Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) sprendimuose nustatytus reikalavimus, Europos Sąjunga (ES) penktadienį paragino Jungtines Valstijas nedelsiant panaikinti muitus, kurie buvo įvesti dėl užsitęsusio ginčo dėl subsidijų orlaivių gamintojai.
„Airbus“
„Airbus“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Milijardų JAV dolerių vertės muitai, kurie, be orlaivių, taikomi ir įvairiems maisto bei žemės ūkio produktams, koronaviruso pandemijos išprovokuotos krizės sąlygomis tapo dar didesne našta.

„Airbus“ penktadienį paskelbė, jog su Prancūzijos ir Ispanijos vyriausybėmis pasiekė susitarimą dėl paramos orlaivių „Airbus A350“ gamybai sąlygų pakeitimų.

„Po šešiolikos metų bylinėjimosi Pasaulio prekybos organizacijoje tai yra galutinis žingsnis siekiant užbaigti daug metų trunkantį ginčą ir pašalinti bet kokį pagrindą JAV muitams“, – pažymima „Airbus“ paskelbtame pranešime.

Bendrovės vadovas Guillaume Faury pareiškė, jog bendrovė „dabar galutinai įvykdė visus PPO reikalavimus“.

Konkrečiai buvo sutarta, jog Prancūzijos ir Ispanijos vyriausybės orlaivio „Airbus A350“ kūrimui skirtoms lėšoms nustatytas palūkanų normas padidins iki lygių, kuriuos PPO laiko priimtinais.

Europos Komisija pareiškė, jog dėl to Jungtinės Valstijos nebeturi pagrindo toliau taikyti ES eksportuojamoms prekėms dėl šio ginčo nustatytų muitų.

„Nepagrįsti muitai europietiškoms prekėms yra nepriimtini ir, atsižvelgdami į tai, jog „Airbus“ byloje nustatyti reikalavimai buvo įvykdyti, reikalaujame, kad Jungtinės Valstijos nedelsiant panaikintų šiuos nepagrįstus muitus“, – pareiškė už prekybą atsakingas Europos Komisijos (EK) narys Philas Hoganas.

Jis pridūrė, jog tuo atveju, jeigu JAV „nuspręs ir toliau taikyti importo muitus 7,5 mlrd. JAV dolerių vertės europietiškoms prekėms, jas padidinti arba nustatyti muitus naujoms prekėms, ES pasinaudos savo teise į atsakomąsias priemones“.

PPO dėl neteisėtų subsidijų, kurias ES skyrė orlaivių gamintojai „Airbus“, pernai rudenį leido Jungtinėms Valstijoms įvesti importo muitus 7,5 mlrd. JAV dolerių vertės europietiškoms prekėms.

Vašingtonas tuomet įvedė 25 proc. importo muitus įvairioms ES prekėms, įskaitant vyną, sūrį ir alyvuoges.

O šių metų birželį JAV pagrasino įvesti muitus dar 3,1 mlrd. JAV dolerių vertės ES prekėms, nes pagal PPO sprendimą turi teisę tai padaryti.

JAV ir ES ginčas dėl orlaivių gamintojų subsidijavimo tęsiasi jau kone 16 metų. Vašingtonas priekaištauja dėl subsidijų Europos orlaivių gamintojai „Airbus“, o Europos Sąjunga kaltina Vašingtoną „Airbus“ konkurentės „Boeing“ subsidijavimu.

PPO netrukus turėtų priimti sprendimą dėl galimų ES atsakomųjų priemonių dėl Vašingtono skiriamų subsidijų orlaivių gamintojai „Boeing“ ir tuo sprendimu, pasak Ph. Hogano, jau Europos Sąjungai gali būti suteikta teisė nustatyti importo muitus amerikietiškoms prekėms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius