-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

ES ramina, kad prekybos sutartis su Kanada gali būti pasirašyta kitą savaitę

Europos Sąjungos (ES) ir Kanados laisvosios prekybos sutartis, kuriai paskutinę minutę pasipriešino Belgijos Valonijos regionas, gali būti pasirašyta „kitą savaitę“, antradienį pareiškė už prekybą atsakinga Europos Komisijos (EK) narė Cecilia Malmstroem.
Protestas prieš CETA Lenkijoje
Protestas prieš CETA Lenkijoje / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

„Nesu tikra, kad mums pavyks priimti sprendimą šiandien, tačiau tikiuosi, kad mes pajudėsime į priekį ir sprendimą galėsime priimti visai netrukus“, – pareiškė Komisijos narė, atvykusi į Liuksemburge rengiamas skubias derybas su ES prekybos ministrais.

Jeigu CETA žlugtų, pasitraukti iš Europos Sąjungos (ES) nusprendusiai Didžiajai Britanijai tai parodytų, kaip sunku pasiekti plataus užmojo prekybos susitarimą su visa ES.

Nedidelio Belgijos Valonijos regiono įstatymų leidėjai per penktadienį surengtą balsavimą netikėtai nusprendė blokuoti Europos Sąjungos (ES) ir Kanados laisvosios prekybos sutartį (CETA), o tai reiškia, kad Belgija negali pasirašyti šio dokumento, dėl kurio derėtasi net septynerius metus.

Šis prancūzakalbio Belgijos regiono parlamento sprendimas gali sutrukdyti Kanados premjerui Justinui Trudeau spalio 27 dieną Briuselyje pasirašyti sutartį, kurios patvirtinimas buvo vis atidėliojamas.

Jeigu CETA žlugtų, pasitraukti iš Europos Sąjungos (ES) nusprendusiai Didžiajai Britanijai tai parodytų, kaip sunku pasiekti plataus užmojo prekybos susitarimą su visa ES.

Tuo tarpu C.Malmstroem pareiškė besitikinti, kad Valonijai rūpimi klausimai bus išspręsti laiku ir planuojamo aukščiausiojo lygio susitikimo neteks atidėti.

„Manau, kad kitą savaitę galėsime pasirašyti deklaraciją su Kanados vyriausybe“, – pareiškė ji.

Tarptautines sutartis Belgijos vardu oficialiai pasirašo federalinė vyriausybė, tačiau pagal sudėtingą lingvistiškai susiskaldžiusios Belgijos politinę sistemą prieš tai ji turi gauti atitinkamus įgaliojimus, kuriuos jai turi suteikti septyni skirtingi regioniniai parlamentai.

„Belgijoje vis dar reikia šiokio tokio įtikinėjimo“, – atvykęs į derybas, pareiškė Belgijos užsienio reikalų ministras Didier Reyndersas.

„Vakar gavome tam tikrų naujų pasiūlymų ir šiandien žiūrėsime, kokia yra padėtis“, – pridūrė jis.

Tuo tarpu Valonijos socialistų vyriausybės vadovas Paulis Magnette pirmadienį pareiškė, jog sulaukia „užslėptų grasinimų“ ir yra visokeriopai spaudžiamas pritarti CETA.

„Tačiau mes esame nepalaužiami... Jeigu kažkas galvoja, kad mes pasiduosime, tuomet turėsime patvirtinti savo „ne“ ir Belgija negalės pasirašyti“, – pareiškė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius