Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

ES rengiasi balsuoti dėl agentūrų perkėlimo po „Brexit“

Kova dėl kai kurių iš vertingiausių „Brexit“ „trofėjų“ pirmadienį pasieks kulminacijos tašką, kai 27 Europos Sąjungos (ES) valstybės narės rinksis miestus, į kuriuos persikels dvi šiuo metu Londone įsikūrusios reguliavimo agentūros.
Eisena prieš „Brexit“
Eisena prieš „Brexit“ / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Ministrai balsuos – o balsavimo procesas tik pusiau juokais lyginamas su Eurovizijos dainų konkursu, – kur perkelti Europos vaistų agentūrą (EMA) ir Europos bankininkystės instituciją (EBI).

Didžiosios Britanijos lažybų bendrovė „Ladbrokes“ labiausiai tikėtinomis EMA buveinėmis laiko Bratislavą, Milaną ir Amsterdamą. O varžybose dėl EBI pirmauja Frankfurtas, Viena ir Dublinas, nors pareigūnai įspėjo, kad slapto balsavimo rezultatas gali būti visiškai netikėtas.

Naująja EMA buveine – o EMA yra viena įtakingiausių pasaulyje farmacijos rinkos priežiūros institucijų, kuriai dirba 900 farmacijos ekspertų, biologų ir gydytojų iš visos Europos, – pretenduoja tapti 19 miestų.

Dėl teisės tapti EBI buveine – o EBI yra bankų priežiūros institucija, turinti 159 darbuotojus, – varžosi 8 miestai.

EBI turbūt yra labiausiai žinoma dėl reguliariai atliekamo ES finansų sektoriaus testavimo nepalankiausiomis sąlygomis.

Abi agentūros šiuo metu įsikūrusios Londone, tačiau, 2019 metų kovo mėnesį Didžiajai Britanijai pasitraukus iš bloko, privalės persikelti, nes ES agentūros turi būti įsikūrusios bloko teritorijoje.

„Žaidimo teorija“

Valstybės narės pasitelkė visus įmanomus būdus, įskaitant užkulisines derybas, kad įrodytų savo miestų kandidatų privalumus.

Jos taip pat pažadėjo suteikti įvairių privilegijų. Pavyzdžiui, Airijos vyriausybė pareiškė, jog yra pasirengusi per 10 metų skirti 78 mln. eurų išlaidoms padengti. Viena pažadėjo atidaryti vaikų lopšelį darželį, o Milanas pasiūlė galimybę lankytis sporto salėje.

Italija netgi buvo priversta paneigti žiniasklaidos pranešimus, kad ji padidins savo karinį kontingentą Baltijos šalyse, jeigu šios pritars Milano kandidatūrai.

Vykstant balsavimui, kurio procedūra yra neįprastai sudėtinga – netgi Europos Sąjungai, kiekviena šalis, balsuodama dėl kiekvienos agentūros buveinės, turės po šešis balus – tris balus ji skirs pirmajam pasirinktam miestui, du balus – antrajam miestui, o vieną balsą – trečiajam. Visą procesą, jei reikia, gali sudaryti trys etapai, kiekvienam iš kurių taikomos skirtingos taisyklės. Tarp etapų numatytos pertraukos, kad ministrai galėtų pasitarti su savo šalies vyriausybe.

„Žinoma, daugelis šalių balsuos taktiškai“, – pareiškė vienas agentūros AFP diplomatinis šaltinis ir pridūrė, kad jo šalis nusprendė išnagrinėti „žaidimo teoriją“, kad būtų pasirengusi.

ES diplomatai balsavimo procesą yra palyginę su Eurovizijos dainų konkursu, kurio balsavimo dalis yra viena žiūrimiausių televizijos transliacijų Europoje ir garsėja savo netikėtumais, padlaižiavimu ir išdavystėmis.

Darbuotojų nerimas

Europos Komisija rugsėjį pateikė paraiškų vertinimą, kuris buvo atliktas remiantis įvairiais kriterijais, įskaitant susisiekimą, darbo sutuoktiniams perspektyvas ir mokyklas.

Tačiau Komisija pasistengė neparodyti, kam teiktų pirmenybę. Be to, balsuodamos, valstybės narės neprivalo atsižvelgti į tą vertinimą.

„Kriterijai nebus susiję tik su konkrečiam miestui kandidatui būdingomis savybėmis“, – interviu prancūzų dienraščiui „La Croix“ pareiškė Prancūzijos ES reikalų ministrė Nathalie Loiseau.

Tačiau pranešama, kad EMA ir EBI darbuotojai, kurie jau verčiami keltis iš Londono, yra itin susirūpinę dėl balsavimo rezultatų.

Vaistų agentūra vidaus ataskaitoje buvo įspėta, kad tuo atveju, jeigu bus pasirinkti tam tikri miestai, joje gali likti „gerokai mažiau nei 30 proc. darbuotojų“. Konkretūs miestai nebuvo įvardyti, tačiau iš spaudai nutekintos informacijos matyti, kad mažiausiai populiarūs kandidatai yra Bratislava, Varšuva, Bukareštas ir Sofija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius