Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

ES ruošiasi pasiūlyti Londonui „ambicingiausią“ prekybos sutartį, jeigu bus laikomasi „Brexit“ sąlygų

Europos Sąjunga yra pasirengusi pasiūlyti Britanijai „ambicingiausią“ laisvos prekybos sutartį, tačiau „lemiamą“ reikšmę turės tai, ar Londonas laikysis Bendrijos taisyklių po „Brexit“, pirmadienį pareiškė ES vyriausiasis derybininkas Michelis Barnier. 
„Brexit“
„Brexit“ / „Scanpix“/AP nuotr.

M.Barnier pažadėjo Britanijai visapusišką laisvos prekybos sutartį, kai Jungtinė Karalystė oficialiai paliks Bendriją 2019 metų kovą, jeigu Londonas išspręs išstojimo iš ES klausimus, tarp kurių yra vadinamoji skyrybų sąskaita ir Airijos sienos likimas.

„Jeigu mes sugebėsime susitarti dėl tvarkingo išstojimo ir vienodų sąlygų užtikrinimo, atsiras tvirtas pagrindas ambicingai mūsų partnerystei ateityje. Toks būtų mūsų pasirinkimas“, – sakė M. Barnier Briuselyje.

„Todėl mes su valstybėmis narėmis (Bendrijos) viduje pradedame ruoštis pradėti derybas dėl ateities (santykių), kai tik susitarsime dėl praeities“ , – sakė jis kalbėdamas Europos reformų centre vykusiame renginyje.

„ES bus pasiruošusi pasiūlyti savo ambicingiausią laisvos prekybos sutarties pasiūlymą“, – pridūrė M. Barnier.

Tačiau „Brexit“ derybininkas perspėjo, kad Londonui reikia apsispręsti, ar jis toliau laikysis ES standartų sveikatos, aplinkos apsaugos ir darbininkų teisių srityse, ar bus labiau linkęs sekti kitų partnerių pavyzdžiu po to, kai JAV prekybos sekretorius Wilburas Rossas paragino Britaniją laikytis amerikietiškų taisyklių, jeigu ji nori prekybos su JAV sutarties.

„Ar ji nori likti artima europietiškam modeliui, ar nori palaipsniui nuo jo atsitraukti? JK atsakymas į šiuos klausimus yra labai svarbus ir netgi lemiamas“, – pareiškė M. Barnier.

Šis atsakymas turės įtakos bet kokiam „Brexit“ susitarimo ratifikavimui nacionaliniuose parlamentuose ir Europos Parlamente, sakė derybininkas.

„Sakau tai ne norėdamas sukelti problemų, o kad jų būtų išvengta“, – pridūrė buvęs Prancūzijos užsienio reikalų ministras ir eurokomisaras M. Barnier.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius