-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES: sklando daug „klaidingos informacijos“ apie prekybos susitarimą su Pietų Amerika

Europos Komisija pirmadienį atmetė kritiką dėl didelės apimties prekybos susitarimo su Pietų Amerika, pareikšdama, kad bus užtikrintas griežtas ES maisto standartų normų laikymasis.
Europos sąjunga
Europos sąjunga / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Praėjusį mėnesį po du dešimtmečius trukusių derybų Europos Sąjunga (ES) paskelbė apie preliminarų prekybos susitarimą su „Mercosur“ šalimis – Argentina, Brazilija, Paragvajus ir Urugvajumi. Šis susitarimas yra vienas didžiausių kada nors pasiektų panašių susitarimų.

Visgi susitarimas sukėlė didelį nerimą didžiausiose Europos šalyse dėl to, kad žemynas bus užtvindytas jautiena ir kitais žemės ūkio produktais, todėl vietos ūkininkai susidurs su nesąžininga konkurencija, o vartotojai – su nesaugiais maisto produktais.

Komisija, kuri derasi dėl prekybos sandorių Europos Sąjungos 28 valstybių narių vardu, vis dar turi įtikinti kai kurias Europos šalis sandorio būtinumu.

Už žemės ūkį atsakingas Komisijos narys Philas Hoganas į tai atsakė pareikšdamas: „sklando daug klaidingos informacijos ir neteisingai pateiktų faktų, susijusių su sandorio turiniu“, kurie kenkia diskusijoms.

Europos derybininkai „užtikrina, kad į ES iš „Mercosur“ šalių nepateks jokių produktų, neatitinkančių galiojančių ES maisto saugos standartų“, – pridūrė komisaras, atvykęs į derybas su ES ministrais.

Ph. Hoganas pareiškė, kad šis susitarimas apsaugos bloko „klimato ir aplinkosaugos siekius“ bei garantuos Brazilijos įsipareigojimą pagal Paryžiaus klimato susitarimą atkurti 12 mln. hektarų Amazonės miškų.

Komisija, kuri derasi dėl prekybos sandorių Europos Sąjungos 28 valstybių narių vardu, vis dar turi įtikinti kai kurias Europos šalis sandorio būtinumu.

Didžiosios žemės ūkio šalys, pavyzdžiui, Prancūzija, Airija ir Lenkija, ypač abejoja susitarimo su Pietų Amerika nauda, o aršiausiai jam priešinasi galvijų augintojai.

Tam, kad susitarimas būtų galutinai patvirtintas, dar reikės nueiti kelią, nes jį turi ratifikuoti nacionaliniai valstybių narių parlamentai.

ES laukia stiprus ūkininkų, siekiančių daryti spaudimą savo vyriausybėms, pasipriešinimas. Airijoje praėjusią savaitę ūkininkai susirinko prie parlamento, kur protestuodami į krūvą dėjo purvinus guminius batus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius