Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES tebesitiki po naktinių derybų pasiekti prekybos susitarimą su Kanada

Derybininkams penktadienio rytą toliau bandant palenkti vieno Belgijos regiono lyderius, Europos Sąjunga tebepuoselėja viltis pasiekti itin svarbų prekybos susitarimą su Kanada.
Kanados vėliava
Kanados vėliava / „Scanpix“ nuotr.

ES lyderiai perspėjo, kad 28 valstybių blokas negalės derėtis dėl naujų prekybos susitarimų, jeigu Belgija penktadienį nepatvirtins susitarimo su Kanada ir neužtikrins reikalingo vienbalsio pritarimo.

„Tvirtinu, kad mums reikia šio prekybos susitarimo su Kanada. Jis yra geriausias, kokį tik esame kada nors sudarę“, - ketvirtadienį vakare spaudos konferencijoje sakė Europos Komisijos vadovas Jeanas-Claude'as Junckeris, kuris išėjo iš ES viršūnių susitikimo, kad galėtų pasitarti su šalimis.

J.-C.Junckeris pabrėžė problemas, apie kurias anksčiau kalbėjo šio viršūnių susitikimo šeimininkas – Europos Vadovų Tarybos pirmininkas, Donaldas Tuskas. Pastarasis pareiškė, kad tai „galėtų būti mūsų paskutinis laisvosios prekybos susitarimas, jeigu nesugebėsime įtikinti žmonių, kad deramės siekdami apginti jų interesus“.

Tačiau J.-C.Junckeris pridūrė: „Vis dar viliuosi, kad šią naktį ir rytoj (penktadienį) pasieksime gerą rezultatą.“

Belgijos prancūzakalbių regiono Valonijos vadovas Paulis Magnette'as (Polis Magnetas) dar nepritarė ES ir Kanados prekybos susitarimui CETA ir anksčiau yra paprašęs kitai savaitei numatytą jo pasirašymą su Kanados ministru pirmininku Justinu Trudeau atidėti neribotam laikui.

Tačiau derybos tęsėsi ir P.Magnette'as savo būstinėje Namiūre, esančiame 70 km į pietryčius nuo Briuselio, svarstė naujausius Europos Komisijos pasiūlymus.

Valonijos regiono parlamentas praėjusią savaitę nubalsavo užblokuoti CETA. Tai reiškia, kad Belgija teisiškai negali pasirašyti pakto, o jeigu jam nebus pasiektas vieningas palaikymas, CETA, dėl kurios buvo tariamasis septynerius metus, įstrigs nežinioje.

Tiesmukai kalbantis P.Magnette'as sako, kad išlieka pernelyg didelių nuomonių skirtumų dėl investuotojų apsaugos sistemos. Ši tapo ypač opiu klausimu laisvosios prekybos priešininkų judėjimui.

ES lyderiai baiminasi, jog CETA žlugimas pasiųstų pasauliui signalą, kad su Europa sunku, o galbūt ir visai neįmanoma pasiekti prekybinių susitarimų.

„Ypač svarbios diskusijos“

Kova už šį susitarimą susirūpinimą kelia ir Didžiajai Britanijai, nes daug kas laiko CETA potencialiu pavyzdžiu tolesniems ES ryšiams su Jungtine Karalyste, kai ši išstos iš Bendrijos.

Susitarimui su Kanada nepritaria daug įvairių grupių, kurios sako, kad šis projektas yra bandomasis modelis, siekiant prastumti dar prieštaringiau vertinamą ES ir JAV laisvosios prekybos susitarimą TTIP, dėl kurio dar deramasi.

Aktyvistai mano, kad abu šie susitarimai kelia pavojų ES aplinkos ir vartotojų apsaugos standartams, be to, užtikrina neteisingas privilegijas tarptautinėms bendrovėms.

D.Tuskas pabrėžė, kad esama ir daugiau problemų, ne vien sutartis su Kanada. Penktadienį lyderiai taip pat turi aptarti didėjantį pasipiktinimą neigiamais pasaulinės laisvosios prekybos padariniais, prisidėjusiais prie populistų - tokių kaip Donaldas Trumpas Jungtinėse Valstijose – iškilimo.

„Štai kodėl mums reikia veiksmingų priemonių apsisaugoti nuo neteisingų prekybos praktikų ir (štai) kodėl diskusijos apie prekybos gynybos instrumentus šiandien yra ypač svarbios“, - pridūrė jis.

Lyderiai turi svarstyti vieną Europos Komisijos pasiūlymą, kuris užtikrintų, kad ES kompanijoms, visų pirma plieno gamintojoms, bus užtikrinta didesnė apsauga nuo Kinijos kainų dempingo ir neteisėtų subsidijų.

Šios papildomos apsaugos priemonės yra labai svarbios, nes tikimasi, kad Kinija gruodžio mėnesį gaus oficialų Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) rinkos ekonomikos statusą. Tokiu atveju Pekino partneriai su šia komunistų valdoma valstybe turės elgtis kaip su laisvąja rinka, turinčia lygias teises sprendžiant prekybos ginčus.

Europos Sąjungoje šiuos pasiūlymus griežtai atmeta laisvosios prekybos puristės – pavyzdžiui, Didžioji Britanija, Švedija ir Nyderlandai - kurios baiminasi nesustabdomo judėjimo protekcionizmo link.

Tačiau plieno gamintojai itin nori šių pakeitimų, nes jiems labai pakenkė kainų nuosmukis dėl Kinijos vadovaujamos perteklinės pasiūlos ir pigaus importo bangos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius