Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES Teisingumo Teismas: akcizas turi būti taikomas visam vandens pypkių tabakui

Akcizo mokestis turi būti taikomas visam vandens pypkių (kaljanų) tabakui, nepaisant to, kad tabakas šiame produkte sudaro tik iki ketvirtadalio svorio, o visa kita sudaro kitos medžiagos – cukraus sirupas, glicerinas, konservantas ir aromatinės medžiagos, nusprendė Europos Sąjungos Teisingumo Teismas (ESTT).
Kaljanų baras „Kinza“.
Rūkalai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

ESTT prejudincinį sprendimą dėl akcizo taikymo kaljanų tabakui rugsėjo 16 dieną paskelbė Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo (LVAT), kuris nagrinėja bendrovės „Skonis ir kvapas“ mokestinį ginčą su Lietuvos muitine, prašymu.

„Visos vandens pypkių tabaką sudarančios medžiagos yra kaitinamos ir rūkomos kaip vieną produktą sudarančios dalys. Todėl (...) toks produktas, vertinamas kaip visuma, turi būti laikomas rūkomuoju tabaku ir apmokestinamas tabakui taikomu akcizu. (....) Toks mišinys visas laikytinas rūkomuoju tabaku, kokios bebūtų kitos nei tabakas jį sudarančios medžiagos“, – rašoma ESTT sprendime.

Mokestinis ginčas su bendrove „Skonis ir kvapas“ kilo Muitinei 2017 metais įmonei papildomai priskaičiavus beveik 1,5 mln. eurų akcizų ir baudos už tabaką.

2012–2015 metais įveždama į Lietuvą kaljanų tabaką bendrovė deklaravo ne viso gaminio, o tik jame esančio tabako svorį. Muitinė įmonei papildomą akcizą priskaičiavo teigdama, kad mokestis turi būti taikomas visam gaminiui, o ne tik jame esančiam tabakui.

Bendrovė šį sprendimą ginčijo teismuose, o LVAT pernai rugsėjį kreipėsi išaiškinimo į ESTT. Sulaukęs ESTT prejudicinio išaiškinimo, LVAT turės atnaujinti bylos nagrinėjimą ir priimti galutinį sprendimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius