Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

ES valstybės narės susitarė ir toliau savanoriškai mažinti gamtinių dujų paklausą

Europos Sąjungos Taryba paskelbė apie pirmadienį valstybių narių pasiektą politinį susitarimą iki 2025-ųjų kovo mėnesio pabaigos tęsti koordinuoto gamtinių dujų paklausos Bendrijoje mažinimo priemones.
Stefan Sauer / dpa/picture-alliance
Stefan Sauer / dpa/picture-alliance

Kaip jau buvo skelbta, Europos Komisija praėjusio mėnesio pabaigoje rekomendavo ir toliau taikyti šias priemones, numatytas iki šio mėnesio pabaigos, kad būtų užtikrintas apsirūpinimas bei rinkos stabilumas, būtų išvengta pasikartojimo energetinės krizės, kurią sukėlė Rusijos karinė agresija prieš Ukrainą.

„Nuo 2022-ųjų nuėjome ilgą kelią, imdamiesi koordinuotų veiksmų visoje ES ir greitai reaguodami į energetinę krizę. Šiandien pasiektas politinis susitarimas rodo mūsų įsipareigojimą išlikti pasiruošusiems bet kokiems tiekimo sutrikimams bei užtikrinti saugią žiemą mūsų piliečiams ir pramonei“, – pranešime cituojama ES Tarybai pirmininkaujančios Belgijos energetikos ministrė Tinne Van der Straeten.

Skelbiama, jog gamtinių dujų paklausa ES nuo 2022-ųjų rugpjūčio sumažėjo 19 procentų. Šios verslo ir namų ūkių pastangos viršijo 2022 metų vasarą nustatytą 15 proc. savanoriško taupymo tikslą, palyginti su vidutiniu vartojimu per laikotarpį nuo 2017-ųjų balandžio iki 2022 metų kovo mėnesio.

Be to, ES valstybės narės įsipareigojo požemines dujų saugyklas iki lapkričio užpildyti mažiausiai 90 proc., kad būtų pasiruošta žiemos sezonui. Pernai šis tikslas buvo pasiektas jau rugpjūtį, o iki lapkričio saugyklos buvo užpildytos 99 procentais.

Pirmadienį pasiektam politiniam susitarimui oficialiai turi pritarti ES Taryba. Tikimasi, kad tai įvyks vėliau šį mėnesį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius