-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES žada „greitai“ reaguoti į bet kokius Donaldo Trumpo prekybos apribojimus

JAV prezidentui Donaldui Trumpui pareiškus, kad Europos Sąjunga „labai nesąžiningai“ prekiauja su Jungtinėmis Valstijomis, ES pirmadienį įspėjo, jog „greitai ir atitinkamai“ reaguos į bet kokius Vašingtono prekybos apribojimus.
"Samsung" drabužių skalbyklės ir džiovyklės tandemas
"Samsung" drabužių skalbyklės ir džiovyklės tandemas / Vaido Neverausko/15min.lt nuotr.

„Europos Sąjunga yra pasirengusi greitai ir atitinkamai reaguoti, jeigu Jungtinės Valstijos mūsų eksportui nustatytų kokių nors prekybą ribojančių priemonių“, – pareiškė Europos Komisijos atstovas spaudai Margaritis Schinas.

Interviu Didžiosios Britanijos televizijos kanalui ITV D. Trumpas pareiškė, kad, „kalbant apie prekybą, Europos Sąjunga su Jungtinėmis Valstijomis elgėsi labai nesąžiningai“ ir kad daugelis jo problemų su Briuseliu „gali virsti šiuo tuo labai reikšmingu“.

Komentuodamas šį D. Trumpo interviu, M.Schinas pareiškė: „Prekybos politika mums nėra žaidimas, kuriame gali būti tik laimėtojai ir pralaimėjusieji. Mes Europos Sąjungoje esame įsitikinę, kad prekyba gali ir turėtų būti naudinga visiems.“

„Mes taip pat manome, kad prekyba turi būti atvira ir sąžininga, bet ji taip pat turi būti pagrįsta taisyklėmis“, – pridūrė Komisijos atstovas.

Kokios galėtų būti atsakomosios ES priemonės, jis nepaaiškino.

Interviu, kuris buvo transliuotas sekmadienį, D. Trumpas davė ketvirtadienį, kai lankėsi Davose vykusiame Pasaulio ekonomikos forume, kuriame pasaulio verslo elitui pristatė savo darbotvarkę „Pirmiausia Amerika“.

Penktadienį pasakytoje kalboje jis forumo dalyviams paaiškino, kad šis jo šūkis „nereiškia vien Amerikos“. Jis taip pat užsiminė, kad JAV galėtų vėl prisijungti prie Ramiojo vandenyno partnerystės sutarties, iš kurios jis pasitraukė prieš metus.

Tačiau šį mėnesį D.Trumpo administracija importuojamoms skalbyklėms ir saulės energijos kolektoriams nustatė didelius muitus ir jo interviu Europos sostinėse gali sukelti nerimą dėl būsimų prekybos santykių su JAV.

2017 metais JAV vyriausybė pažadėjo Kanados „Bombardier“ gaminamiems orlaiviams nustatyti beveik 300 proc. baudžiamuosius muitus.

JAV tarptautinės prekybos komisija penktadienį blokavo tą vyriausybės sprendimą, tačiau šis ginčas, dėl kurio padidėjo įtampa JAV santykiuose su Otava ir, kiek mažiau, su Didžiąja Britanija, kur „Bombardier“ turi didelę darbo jėgą, gali būti pranašingas ženklas Europos Sąjungai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius