-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Estijos dalis naujojoje Lietuvos atominėje elektrinėje tebėra nežinoma

Lietuvoje planuojamos statyti Visagino atominės elektrinės (VAE) akcijų paketo, kuris atiteks Estijai, dydis dar nežinomas, rašo Estijos dienraštis „Eesti Paevaleht“.
Visagino atominė elektrinė
Visagino atominė elektrinė / VAE vizualizacija

Akcijų paketo dydis bus žinomas, baigus derybas, dienraščiui pareiškė valstybės valdomos energetikos grupės „Eesti Energia“ Atominės energetikos departamento vadovas Andresas Troppas.

„Susitarimai dėl projekto valdymo, partnerių teisių ir pareigų, kaip ir bet kokiame kitame verslo projekte, nustatomi akcininkų susitarimuose. Kalbėti apie jų galutinę formą šiandien pernelyg anksti“, – pareiškė jis.

Pirmaujantis vaidmuo būsimoje AE valdymo įmonėje atiteks Lietuvai, kuri pagal įstatymą valdys 34 proc. akcijų, rašo leidinys. Antras pagal dydį investuotojas bus elektrinę statysiantis Japonijos koncernas „Hitachi“. Tačiau apie jam teksiančio akcijų paketo dydį kol kas nekalbėta. Estija ir Latvija, kurios yra regioninės investuotojos, akcijų paketų dydžiai ir dalyvavimo sąlygos kol kas viešai nežinomos.

„Eesti Energia“ sieks kontroliuoti 300 megavatų iš bendro 1300 megavatų pajėgumo, o tam reikėtų 22 proc. akcijų paketo ir beveik 1 mlrd. eurų investicijų.

Latvijos vyriausybės vadovas Valdis Dombrovskis yra sakęs, kad jo šalis norėtų valdyti 15-20 proc. VAE akcijų.

Tuo tarpu vėjo energetikos įmonės „Nelja Energia“ vadovas Martinas Kruusas (Martinas Krusas) dienraščiui pareiškė, kad naujos atominės elektrinės gyvybingumas, nesant papildomų Lietuvos valstybės garantijų ir lengvatinių sąlygų, kelia abejonių.

„Visagino projektas atsipirks, jeigu elektros energijos kaina iki jo užbaigimo pakils daugiau kaip 50 proc.“, – pareiškė jis dienraščiui. Jo nuomone, elektros kaina tuo laikotarpiu faktiškai galėtų padidėti maždaug 10-15 procentų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius