-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Estijos komercinės patalpos užsieniečiams patraukliausios

Tarptautinėms įmonėms tinkamų komercinių patalpų pasiūla Lietuvoje yra per maža, teigia nekilnojamojo turto bendrovė „Ober-haus“. Pastaruoju metu biurų nuomos ir pardavimo kainos bei užimtumo rodikliai beveik nesikeičia, o didžioji dalis naujų projektų statybų kol kas matoma tik dokumentuose.
Verslo centras „Evolution“
Verslo centras „Evolution“ / „Evolution Office system“ nuotr.

Stambūs užsienio investuotojai vis dar atsargiai žvelgia į Lietuvos komercinių patalpų rinką. 2010 m. ir 2011 m. Lietuvoje užfiksuoti du didesni investiciniai sandoriai, tačiau abiem atvejais pirkėjai buvo kilę iš Lietuvos.

Pasak „Ober-Haus“ Vertinimo ir rinkotyros skyriaus vadovo Sauliaus Vagonio, investicinių sandorių trūkumą lemia ne tik nuosaikus užsienio investuotojų požiūris į šalies ekonomiką ir nekilnojamojo turto rinką, bet ir vėl išaugę turto savininkų lūkesčiai. „Daugumos objektų, kurie domina stambius užsienio investuotojus, savininkai, sėkmingai išgyvenę sunkmetį, šiandien neturi motyvų parduoti turto krizės kainomis“, – teigia S.Vagonis.

Estija yra akivaizdi investicinės rinkos lyderė Baltijos šalyse. Šioje valstybėje per tą patį laikotarpį (2010–2011 m.) buvo sudaryta 10 investicinių komercinio turto sandorių, kurių bendras įsigytų patalpų plotas buvo daugiau nei 3 kartus didesnis nei Lietuvoje, o užsienio investuotojai dalyvavo sudarant daugiau nei pusę šių sandorių.

„Kur kas aktyvesnį stambių pirkėjų susidomėjimą Estijos turtu lėmė tiek stabilesnė šios šalies ekonomika, tiek euro įvedimas, tiek ir tobulesnė teisinė bazė, kuri labiau apsaugo turto savininkus nuo nuomos sutarčių nevykdymo“, – samprotauja S.Vagonis.

Akivaizdu, pasak NT eksperto, kad tiek pačios komercinės rinkos atsigavimui, tiek investuotojų aktyvumui daugiausiai įtakos turės tolimesnė šalies ūkio raida ir pagrindiniai ekonominiai rodikliai. Tikėtina, kad didesni pokyčiai šiame sektoriuje bus pastebėti ne anksčiau kaip šių metų pabaigoje ar kitų pradžioje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius