Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Estijos prezidentas Toomas Hendrikas Ilvesas: mūsų troškimas – matyti Lietuvą ir Latviją prisijungiant prie euro zonos kuo greičiau

Estijos prezidentas Toomas Hendrikas Ilvesas sako norintis, kad Lietuva ir Latvija kuo greičiau prisijungtų prie euro zonos, nes taip padidėtų Baltijos šalių įtaka „vadinamojoje Europos šerdyje“.
Estijos prezidentas Toomas Hendrikas Ilvesas
Estijos prezidentas Toomas Hendrikas Ilvesas / BFL/Tomo Lukšio nuotr.

Pirmadienį paskelbtame interviu savaitraščiui „Veidas“ Estijos prezidentas perspėjo, kad kai kurios šalys nori dviejų greičių Europos, besiremiančios euro zona. Kartu T.H.Ilvesas pabrėžė, kad jo šalies prisijungimas prie euro zonos buvo teisingas žingsnis.

„Turime būti sąžiningi ir pripažinti, kad yra keletas Europos Sąjungos (ES) šalių, norinčių sukurti dviejų greičių Europą, besiremiančią euro zona“, – sakė Estijos prezidentas.

„Taigi mūsų troškimas – pamatyti Latviją ir Lietuvą prisijungiant prie euro zonos kaip įmanoma greičiau. Jei visos trys Baltijos valstybės priklausys euro zonai, mūsų bendra įtaka vadinamojoje Europos šerdyje padidės“, – kalbėjo T.H.Ilvesas.

Estija eurą įsivedė 2011 metų pradžioje. Prezidento teigimu, šis žingsnis padėjo atkurti užsienio investuotojų pasitikėjimą, pašalinti išorinį spaudimą devalvuoti valiutą.

T.H.Ilvesas taip pat sakė neabejojantis, kad „ES ir konkrečiai euro zona gali įveikti šią pasitikėjimo krizę, kurios liudininkai šiuo metu esame“.

Kalbėdamas apie Baltijos šalių bendradarbiavimą, jis sakė, kad šiuo metu „tai kalba apie pinigus, geležį, betoną, geležinkelį, branduolinę jėgainę“. „XXI amžiuje mums nebe taip reikalinga emocinga retorika apie mūsų bendrą istorinį likimą. Pirmiausia ir svarbiausia mums reikalingi projektai, kurie realiai sujungtų Baltijos šalių rinkas ir žmones, mus stipriau prijungtų prie Europos tiek ekonomiškai, tiek saugumo požiūriu“, – sakė T.H.Ilvesas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius