Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Estijos teismas pradėjo nagrinėti su pinigų plovimu per „Danske“ susijusią bylą

Estijos Harju apskrities teismas pradėjo nagrinėti pirmąją su pinigų plovimu per „Danske bank“ susijusią bylą, rašo savaitraštis „Eesti Ekspress“.
„Danske“ bankas
„Danske“ bankas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Byla iškelta pagal Singapūro trąšų gamintojos „Dreymoor“ ieškinį, tvirtinančios, jog dėl sukčiavimo, į kurio schemas buvo įtrauktas ir „Danske Bank“ Estijos filialas, ji prarado daugiau kaip 10 mln. eurų.

„Dreymoor“ tvirtina 2015 metais iš Odesos uosto gamyklos užsakusi amoniako bei karbamido krovinį ir sandorio tarpininkei, Belize registruotai „Expotrade“, sumokėjusi maždaug 13 mln. JAV dolerių dydžio avansą. Tačiau krovinys užsakovei taip ir nebuvo išsiųstas, nes gamykla šių pinigų negavo, o tarpininkė išnyko.

Dalis šių pinigų – 4,5 mln. eurų – pateko į Didžiosios Britanijos bendrovės „Belfort Impex“ sąskaitą „Danske Bank“ Estijos filiale, kurioje ilgai neužsibuvo.

Remiantis bylos tyrimų medžiaga, gauta iš Ukrainos, šios aferos centre – buvęs Odesos miesto politikos ir verslo veikėjas Dmitrijus Malinovskis, Ukrainoje oficialiai paskelbtas mirusiu. Tačiau Europolas šį asmenį su suklastotu pasu aptiko Prancūzijoje, turintį 3 mln. eurų vertės pilį Burgundijos regione.

Ukrainos valdžios institucijos kreipėsi į Prancūziją dėl D. Malinovskis ekstradicijos, kur jis buvo sulaikytas pernai spalį.

Teismo procesas Estijoje pradėtas už uždarų durų, tačiau šią bylą nagrinėjantis teisėjas pareiškė, jog procesas gali būti paskelbtas viešu, tenkinant „Dreymoor“ atstovaujančio advokatų biuro „TGS Baltic“ prašymą.

Tam prieštarauja „Danske Bank“ teisininkai, tvirtinantys, kad „ši byla apima komercinę ir bankinę paslaptį“, todėl turi būti nagrinėjama per uždarus teismo posėdžius.

Filialus 14-oje valstybių turintis didžiausias Danijos komercinis bankas „Danske Bank“ yra paskelbęs, jog ištyrus finansines operacijas per jo Estijos filialą 2007-2015 metais nustatyta įspūdinga įtartinų pervedimų suma – 200 mlrd. eurų. „Danske Bank“ pripažino nesugebėjęs tinkamai reaguoti į signalus apie įtartinus ir galimai nusikalstamus sandorius, negalįs nustatyti, kiek tiksliai pinigų buvo išplauta, ir paaiškinti jų kilmės.

Anksčiau buvo skelbta, kad Estijoje sulaikyta su pinigų plovimo afera siejamų 10 buvusių „Danske Bank“ filialo darbuotojų. Pasak tyrėjų, yra priežasčių įtarti, kad sulaikytieji sąmoningai suteikė galimybių „Danske Bank“ filialo klientams plauti pinigus ir gavo už atlygius.

Šis vienas didžiausių visų laikų pagal mastą pinigų plovimo skandalas tiriamas kai kuriose Europos šalyse, įskaitant Daniją, bei Jungtinėse Valstijose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius