Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Estijos vyriausybė patvirtino „limonado mokesčio“ įvedimą

Estijos ministrų kabinetas patvirtino įstatymo projektą dėl papildomo saldžiųjų nealkoholinių gėrimų apmokestinimo, kuris, sulaukus parlamento pritarimo, įsigaliotų nuo 2018 metų.
Gaivieji gėrimai
Gaivieji gėrimai / Vida Press nuotr.

Mokestis už litrą saldžiųjų nealkoholinių gėrimų, kuriuose cukraus koncentracija yra nuo 5 iki 8 gramų šimte mililitrų, sudarytų 10 centų, o didesnės cukraus koncentracijos – 30 centų.

Saldiklių turintiems nealkoholiniams gėrimams būtų taikomas 10 centų litrą mokestis, o jo dydis koncentruotiems maistui saldinti skirtiems skysčiams priklausytų nuo saldiklių ar cukraus koncentracijos, juos atskiedus pagal gamintojų pateiktas rekomendacijas.

Siekiant paskatinti visuomenę mažiau vartototi cukraus ir prie šių pokyčių priprasti, nuo ateinančių metų 30 centų už litrą mokestis būtų taikomas tik tiems nealkoholiniams gėrimams, kuriuose cukraus koncentracija viršija 10 gramų šimte mililitrų. Nuo 2019-ųjų ši riba mažėtų iki 9 gramų, o nuo 2020 metų – iki 8 gramų.

Vyriausybė nutarė kreiptis į Europos Komisiją leidimo tokio mokesčio netaikyti iš natūralių medžiagų gamintiems gėrimams, taip pat saldintiems skysčiams, kurie naudojami kitų gėrimų, maisto produktų, vaistų gamyboje.

Finansų ministerijos skaičiavimais, kitąmet „limonado mokesčio“ būtų surinkta apie 15 mln. eurų, 2019-aisiais – 16 mln. eurų, 2020 metais – 17 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius