-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Euras susilygino su JAV doleriu: kas šioje situacijoje pralaimės, o kas išloš?

Antradienį euras pirmą kartą nuo 2002 metų buvo susilyginęs su Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) doleriu. Ekspertai sako, kad JAV dolerio stiprėjimą lemia ryžtingesni šios šalies centrinio banko veiksmai ir geresnės ekonomikos perspektyvos. Prognozuojama, kad pingant eurui žaliavų, už kurias atsiskaitoma doleriais, kainos gali augti. Vis dėlto verslas įžvelgia ir galimybių – jų produkcija gali tapti konkurencingesnė su doleriu dirbančiose rinkose.
Suglamžyti eurai
Suglamžyti eurai / 123RF.com nuotr.

Tai, kad euro ir dolerio vertės susilygins buvo prognozuojama jau kuris laikas. Antradienį tai tapo realybe – apie vidurdienį Lietuvos laiku jų vertės trumpam buvo vienodos. Tiesa, netrukus euras vėl šiek tiek pasistiebė.

15min paklausė verslo atstovų ir ekspertų, kokias pasekmes gali atnešti euro susilpnėjimas.

Galvos skausmą dėl infliacijos pakeitė nerimas dėl recesijos

Turto valdymo bendrovės „INVL Asset Management“ vyriausioji ekonomistė Indrė Genytė-Pikčienė pagrindines euro vertės kritimo priežastis siejo su centrinių bankų retorika. Anot ekonomistės, silpnėja euro zonos ekonomika ir atsiranda vis daugiau užuominų apie tolesnę vangią ekonomikos dinamiką. Taigi, pagrindinėse euro zonos šalyse blėsta lūkesčiai, kad Europos Centrinio banko tonas ir toliau bus aštrus.

„Galvos skausmą, kurį centriniai bankai dalį šių metų jautė dėl ekonomikos kaitimo, itin aukštos infliacijos ir poreikio kaitimą gniaužti aukštesnėmis palūkanų normomis, keičia nerimas dėl galimos gerokai vangesnės ekonominės dinamikos, o gal net pradžioje techninės recesijos galimybės“, – situaciją vertino I.Genytė-Pikčienė.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Indrė Genytė-Pikčienė
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Indrė Genytė-Pikčienė

Jos teigimu, lėtėjant ekonomikai, poreikis vėsinti infliaciją palūkanų normų didinimu blėsta, nes infliaciją jau ir šiaip gniaužia vangesnė paklausa ir mažesnis namų ūkių vartojimas.

„Tokia perspektyva, natūralu, neskatins ECB griežtinti pinigų politikos aplinkos. Pasikeitė ir finansų rinkų lūkesčiai dėl ECB palūkanų normų didinimo. Nebe taip agresyviai tikimasi, kad jos keisis. Tai rinkos įsiskaičiuoja“, – sakė ekonomistė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius