Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Euro palaikymas Lietuvoje išaugo iki 46 proc.

Eurobarometro visuomenės apklausos duomenys rodo – augant Lietuvos žmonių informuotumui neigiamas požiūris į euro įvedimą mažėja, o palaikymas auga. Dabar euro įvedimą Lietuvoje palaiko beveik pusė šalies gyventojų. Labiausiai gyventojams rūpi sąžiningas kainų perskaičiavimas ir praktiniai euro įvedimo aspektai.
Euras
Euras / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.

Palaikančių euro įvedimą Lietuvoje skaičius per metus (2013 m. balandis – 2014 m. balandis) išaugo nuo 41 proc. iki 46 proc. Nepritariančiųjų skaičius sumažėjo nuo 55 proc. iki 48 proc.

Balandžio mėnesį atlikta apklausa rodo, kad labai gerai ir pakankamai informuoti apie euro įvedimą jaučiasi pusė Lietuvos gyventojų – daugiausiai nuo pat šalies įstojimo į Europos Sąjungą. Per metus (2013 m. balandis – 2014 m. balandis) jų skaičius išaugo nuo 41 proc. iki 50 proc. Gyventojų, kuriems trūksta informacijos apie euro įvedimą, per šį laikotarpį sumažėjo nuo 56 proc. iki 46 proc. Iš 7 apklaustų euro neįsivedusių Europos Sąjungos valstybių tik Lietuvoje ir Čekijoje buvo daugiau gyventojų, kuriems pakako informacijos apie eurą nei tų, kuriems jos trūko.

Gyventojų, kuriems trūksta informacijos apie euro įvedimą, per šį laikotarpį sumažėjo nuo 56 proc. iki 46 proc.

Taip pat per metus išaugo manančių, kad euro įvedimas bus naudingas ir valstybei (nuo 35 proc. iki 41 proc.), ir jiems asmeniškai (nuo 33 proc. iki 35 proc.) skaičius. Galvojančių, kad euro įvedimas bus nenaudingas nei valstybei, nei jiems asmeniškai atitinkamai sumažėjo nuo 55 proc. iki 47 proc. ir nuo 47 proc. iki 44 proc.

Iš pasirengimo euro įvedimui gyventojams labiausiai rūpi kaip bus laikomasi kainų apvalinimo taisyklių (63 proc.), kaip keisis jų algos, kaip bus keičiami pinigai sąskaitose (58 proc.).

Manančiųjų, kad dėl euro kils kainos per metus sumažėjo nuo 78 proc. iki 75 proc., o nuogąstaujančių dėl galimų piktnaudžiavimų ir bandymų manipuliuoti kainomis motyvuojant euro įvedimu – nuo 75 proc. iki 70 proc.   

Siekdama užkirsti kelią galimiems piktnaudžiavimams ir apsaugoti vartotojus, valstybė sustiprino kainų stebėseną atliksiančių institucijų pajėgumus, o taip pat kviečia verslą ir savivaldybes prisijungti prie geros verslo praktikos memorandumo, pasižadant sąžiningai rodyti kainas ir nepagrįstai nedidinti jų, motyvuojant euro įvedimu. Savo ruožtu Statistikos departamentas fiksuos 100 dažniausiai perkamų prekių ir paslaugų kainas, kainų pokyčiai bus stebimi 4000 parduotuvių visoje Lietuvoje ir kiekvieną mėnesį skelbiami viešai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Latviškos eurų monetos
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Latviškos eurų monetos

Siekiant kuo geriau informuoti gyventojus apie euro įvedimo aspektus, Lietuvoje nuo gegužės pradžios veikia nemokama euro telefono linija 8 800 34528. Gyventojai ir verslas taip pat kviečiami į euro seminarus, kurie vyko daugiau kaip 35 Lietuvos miestuose.

Artimiausiu metu vyksiančius euro seminarus rasite pagal šią nuorodą:
http://www.euro.lt/lt/apie-euro-ivedima-lietuvoje/euro-seminarai/

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius