-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Euro zonos ekonomika 2020 metais susitraukė 6,8 proc. – mažiau nei prognozuota

Euro zonos ekonomika 2020 metais susitraukė mažiau nei prognozuota, atsižvelgiant į neigiamas koronaviruso pandemijos pasekmes, parodė antradienį paskelbti oficialūs duomenys.
Pinigai
Pinigai / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Eurostato teigimu, euro zonos ekonomika 2020 metai sumenko 6,8 proc., o ketvirtąjį ketvirtį rodiklis siekė 0,7 procento.

Nors tai ir labai didžiulis nuosmukis, jis buvo ne toks gilus, kaip buvo numatyta lapkričio mėnesį paskelbtoje Europos Komisijos prognozėje – 7,8 procento.

Pirmieji rodikliai rodo, kad 19 šalių bloko dabar laukia nauja recesija, nes praėjusios vasaros atsigavimą nutraukė antroji pandemijos banga.

Nuosmukį lems lėta vakcinavimo kampanijų Europos Sąjungoje eiga bei su COVID-19 susiję apribojimai.

Geresnį nei tikėtasi 2020 metų rodiklį, net ir nepaisant to, kad jis vis tiek buvo vienas blogiausių bloko istorijoje, daugiausia lėmė geresni rezultatai didžiausioje Europos ekonomikoje Vokietijoje.

Vokietijos ekonomika pernai susitraukė 5 proc., tuo tarpu net Prancūzijos rezultatai buvo geresni, nei skaičiuota – čia ekonomikos nuosmukis siekė 8,3 proc., nors iš pradžių buvo bijoma dviženklio nuosmukio.

Pasak Eurostato, ES ekonomika per 2020 metus sumenko 6,4 proc., o ketvirtąjį ketvirtį – 0,5 procento.

ES yra numačiusi skirti 750 mlrd. eurų nualintai ekonomikai gaivinti. Pirmieji mokėjimai, tikėtina, bus atlikti valstybėms iki metų vidurio.

Kol kas ES ekonomiką iš esmės palaiko precedento neturinti Europos Centrinio Banko vykdoma paskatų programa, leidžianti euro zonos valstybėms pigiai pasiskolinti rinkose ir suteikti didžiulę paramą savo subjektams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius