Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2015 07 13 /22:44

Eurogrupė dar nerado sprendimo trumpalaikio Graikijos finansavimo klausimu

Eurogrupės vadovas Jeroenas Dijsselbloemas pirmadienį pareiškė, kad euro zonos finansų ministrai dar nerado sprendimo, kaip pateikti trumpalaikį finansavimą Graikijai, kol kas svarstomi kiti skolinimosi gelbėjimo klausimai. „Tai labai sudėtinga, mes svarstėme įvairias galimybes, – sakė jis ir pridūrė: – Mes dar neradome „auksinio rakto“ šiai problemai išspręsti“.
Krizė graikiškai: paskutiniai eurai – paskutinei vakarienei, o ne skolai
Krizė graikiškai: paskutiniai eurai – paskutinei vakarienei, o ne skolai / Jurgitos Lapienytės nuotr
Temos: 1 Graikija

Euro zonos šalių finansų ministrai pirmadienį Briuselyje aptarė finansinės paramos Graikijai procedūrinius žingsnius, o antrai grupės pirmininko kadencijai išrinko Nyderlandų finansų ministras Jeroeną Dijsselbloemą.

Lietuvai posėdyje atstovavo finansų viceministras Algimantas Rimkūnas, pranešė Finansų ministerija.

Euro grupės susitikime ministrai apžvelgė euro zonos vadovų susitikime pasiekto sutarimo rezultatus ir aptarė tolesnius naujos finansines paramos programos Graikijai suteikimo žingsnius. Tam, kad Graikija galėtų vykdyti finansinius įsipareigojimus, kol bus susitarta dėl naujos paramos programos, euro grupė nedelsdama turės svarstyti finansavimo artimiausiu laikotarpiu galimybes.

Taip pat ministrai prieš rytojaus Europos Sąjungos Ekonomikos ir finansų ministrų tarybos posėdį aptarė Ekonominės ir pinigų sąjungos stiprinimo trumpuoju ir vidutiniu laikotarpio priemones, pažymėjo jų svarbą.

Po ilgų savaitgalio derybų euro zona susitarė dėl paramos paketo Graikijai, kuris, manoma, gali siekti 82–86 mlrd. eurų. Mainais už tai Graikija turės įsipareigoti privatizuoti turto už 50 mlrd. eurų.

Graikija privalo jau iki trečiadienio (imtinai) priimti keturis įstatymo paketus – jiems turi pritarti ir vyriausybė, ir Graikijos parlamentas.

Raginama dalyvauti streike

Graikijos valstybės tarnautojai raginami dalyvauti 24 val. streike trečiadienį, kai tą dieną šalies parlamentas ketina balsuoti dėl reformų, kurių būtina imtis, norint užsitikrinti lemiamą euro zonos teikiamą gelbėjimą.

Šių tarnautojų profesinė sąjunga „Adedy“ streikuoti ragina pirmadienį paskelbtame pranešime, kuriame sakoma, kad būtina parodyti savo nepritarimą siūlomam susitarimui su euro zona. Tarnautojai taip pat kviečiami dalyvauti demonstracijoje prieš reformas trečiadienį priešais parlamento rūmus.

Šis streikas būtų pirmas per šešis mėnesius, kai šalį valdo radikalių kairiųjų partijos „Syriza“ ministro pirmininko Aleksio Cipro  vyriausybė.

Demonstracijos Atėnuose vyks ir pirmadienį vakare prieš naujausią reformų paketą, kuriame reikalaujama kad parlamentas didintų mokesčius, apkarpytų pensijas mainais už 86 mlrd. eurų euro zonos paramą; taip pat siūloma protestuoti prieš eurą. Be šios paskolos Graikijos ekonomika būtų smarkiai sukrėsta, ir išėjimas iš euro zonos taptų labai realia galimybe.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius