Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Eurogrupė tikisi artimiausiais mėnesiais užbaigti pagalbos Graikijai programą

Graikijos vyriausybė, su kreditoriais susitarusi dėl likusių reformų, kurios yra būtinos siekiant užbaigti finansinės pagalbos programą, dabar turi kuo greičiau įgyvendinti šias reformas, pareiškė Eurogrupės vadovas Mario Centeno. 
Susirėmimai Graikijoje
Susirėmimai Graikijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Tai bus labai svarbu, nes atvers kelią užbaigti programą“, – pareiškė jis per ketvirtadienio vakare įvykusią spaudos konferenciją, kuri buvo surengta po euro zonos finansų ministrus vienijančios Eurogrupės posėdžio, kuriame daugiausia dėmesio buvo skirta finansinės pagalbos Graikijai programos užbaigimui.

„Birželį nuspręsime, ką būtina padaryti, kad Graikija iki rugpjūčio galėtų sėkmingai pasitraukti iš programos. Tai yra mūsų absoliutus prioritetas dėl Graikijos“, – pažymėjo Eurogrupės vadovas.

„Esu tikras, jog einame teisingu keliu, kad šią vasarą būtų galima sėkmingai užbaigti šią programą, o kitame Eurogrupės posėdyje, kuris įvyks Liuksemburge birželio 21 dieną, būtų galima priimti atitinkamą sprendimą“, – pareiškė už ekonomiką ir finansus atsakingas Europos Komisijos narys Pierre Moscovici.

„Mes visi teigiamai įvertinome praėjusį šeštadienį pasiektą susitarimą, kuris parodo, kad institucijos [Graikijos kreditoriai – Europos Komisija, Europos Centrinis Bankas, Europos stabilumo mechanizmas ir TVF] labai sėkmingai bendradarbiauja, o Graikijos vyriausybė labai aiškiai ir tvirtai įsipareigoja iki mūsų kito posėdžio įvykdyti prioritetines užduotis“, – pažymėjo Komisijos narys.

„Akivaizdu, kad šie įsipareigojimai turi būti įvykdyti. Noriu pabrėžti, kaip tai yra svarbu. Taip, dar daug ką reikia padaryti, bet manau, jog tai yra įmanoma ir būtina. Esu tikras, kad tai bus padaryta“, – pridūrė P. Moscovici.

Graikijos kreditoriai ir šalies vyriausybė praėjusį savaitgalį pasiekė išankstinį susitarimą dėl reformų, kurios turi būti įgyvendintos, kad būtų užbaigta finansinės pagalbos Graikijai programa.

Europos Komisija tuomet pareiškė, kad šis susitarimas Eurogrupei bus pristatytas gegužės 24 dieną.

Priemonės, kurias turės įgyvendinti Graikijos vyriausybė, yra susijusios su darbo rinka, energetikos rinka ir privatizavimu. Šiuo pagrindu Atėnai po dabartinės pagalbos programos užbaigimo šių metų rugpjūtį galės pradėti derybas su kreditoriais dėl dalies skolos nurašymo ir tolesnio bendradarbiavimo su Europos institucijomis.

Pastaruosius aštuonerius metus Graikija buvo priversta naudotis tarptautinėmis paskolomis, ryžtingai karpyti išlaidas ir įgyvendinti griežtas reformas. Graikijos skola kreditoriams viršija 300 mlrd. eurų, tačiau kol kas neaišku, kokia jos dalis galėtų būti nurašyta ir kokiomis sąlygomis.

Graikijos ekonominė padėtis pastaruoju metu pagerėjo. Bendras šalies biudžeto perteklius pernai paūgėjo nuo 0,6 iki 0,8 proc. BVP. Pirminis biudžeto perteklius sudarė 4,2 proc. BVP, nors tarptautiniai kreditoriai reikalavo tik 1,75 proc. biudžeto pertekliaus ir BVP santykio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius