Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europoje vėl kyla sviesto kainos

Balandžio mėnesį atlikus www.pricer.lt kainų tyrimą užfiksuota, kad pigiausio sviesto kaina, palyginti su metų pradžia, daugelyje parduotuvių nusistovėjusi ties +-7 eurų riba (parduotuvės: „Maxima“, „Rimi“, Iki“, „Barbora“, „Lidl“), vienintelėje parduotuvėje „Norfa“ pigiausias sviestas gerokai pigesnis – tyrimo metu jo kaina siekė 5,83 euro už 1 kilogramą. Europoje jau matomas sviesto kainų augimas, jis gali atsiristi ir į Lietuvą.
Sviestas
Sviestas / 123rf.com nuotr.

Lietuvoje – kitaip nei Europoje

Kovo mėnesį Pricer.lt skelbė apie prieš šv.Velykas Lietuvoje stipriai pakilusias populiariausių maisto prekių kainas, šią tendenciją patvirtino balandžio mėnesį paskelbti Eurostat duomenys, kur nurodoma, kad kovo mėnesį metinė infliacija Lietuvoje siekė 2,5 proc. ir buvo viena didžiausių Europos Sąjungoje. Po mėnesio ir Statistikos departamentas nurodė, kad kovo mėnesį Lietuvoje kainos ir paslaugos buvo 0,4 proc. brangesnės nei ankstesniu periodu.

Balandžio mėnesį Pricer.lt fiksuoja naują sviesto kainų augimo bangą Europoje. Kurį laiką kainos Europoje buvo nustojusios augti ir net krito – sviesto brangimas pernai prasidėjo vasarą ir baigėsi rudenį. Nuo tada sviesto kainos Lietuvoje, priešingai nei kitur Europoje, nesmuko.

Palyginti su pernai metų liepos mėnesiu, kai prasidėjo sviesto kainų kilimas, balandį pigiausio sviesto kainos buvo pakilusios 2–3 eurais už 1 kilogramą.

Pigiausios prekės pigo

Balandį atliktas kainų tyrimas rodo, kad pigiausių maisto produktų vidutinis krepšelis, palyginti su kovu, atpigo 1,5 proc., Pricer.lt prognozuoja, kad Statistikos departamentas balandį užfiksuos maisto produktų kainų defliaciją.

Tyrimo metu pigiausių prekių krepšelis mažiausiai kainavo parduotuvėje „Norfa“ (49,57 euro), brangiausias e.parduotuvėje „Barbora“ (59,46 euro). Po šv.Velykų pigiausios Pricer.lt tyrimo prekės labiausiai pigo parduotuvėse „Norfa“ ir „Iki“, neženkliai brango parduotuvėse „Maxima“ ir „Rimi“.

Per mėnesį žinomų prekių ženklų vidutinis krepšelis taip pat atpigo (2%), žymesnis kainų mažėjimas užfiksuotas parduotuvėse „Rimi“ ir „Iki“. Pigiausiai jau antrą mėnesį iš eilės tyrimo krepšelį buvo galima įsigyti parduotuvėje „Iki“, kur jis kainavo 35,54 euro, brangiausiai – parduotuvėje „Norfa“ (39,92 euro).

Pricer.lt analitikai, išanalizavę balandžio mėnesio kainų pokyčių duomenis ir pasaulines maisto produktų kainų tendencijas, daro tokias išvadas:

  • Bananų kainos rinkoje jau nukrito. Lietuvos parduotuvėse kol kas kainos mažėjimo ženklų nėra. Lietuvoje parduotuvėje perkame brangius bananus arba pigius, bet su dideliu prekybininko antkainiu.
Fotolia nuotr./Bananai
Fotolia nuotr./Bananai
  • Saulėgrąžų aliejaus kainos pasaulio rinkose toliau krinta. Lietuvoje to pirkėjas nejaučia.
  • Po ilgo sąstingio pagaliau pradėjo mažėti cukraus kainos ir Lietuvos parduotuvėse.
Vida Press nuotr./Įvairių rūšių cukrus
Vida Press nuotr./Įvairių rūšių cukrus
  • Nuo 2016 metų kritusios kakavos kainos neatpigino šokolado lietuvaičiams. Pasaulio rinkoje jau prasidėjo kakavos kainos kilimas. Nesinori prognozuoti, bet, ko gero, branginti gaminius gamintojai ir prekybininkai tikrai suskubs.
  • Kava nuo 2017 metų pasaulio rinkose ir toliau pinga. Lietuvoje – tik trumpalaikės kavos kainos akcijos pirkėjams, bet ne lentynos kainos sumažėjimas.
  • Europoje kiaušinių kainos jau sugrįžo į 2017 metų kainų lygį. Lietuvoje jos pakilo ir užsifiksavo.
    Vida Press nuotr./Kiaušiniai
    Vida Press nuotr./Kiaušiniai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius