Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europos akcijų rinkos jautriai sureagavo į Rusijos „humanitarinę pagalbą“

Praėjusią savaitę nuo pirmadienio kilusios Europos akcijų rinkos penktadienį buvo pristabdytos, pasklidus naujienoms, kad Rusija be Kijevo leidimo davė įsakymą daugiau nei 150 krovininių vilkikų kirsti Ukrainos sieną.
Sąstingis akcijų biržose
Europos akcijų rinkos jautriai sureagavo į Rusijos „humanitarinę pagalbą“ / Dienraščio „15 minučių“ nuotr.

Investuotojų nuogąstavimas, kad ši Rusijos provokacija gali įsiliepsnoti į didesnį karinį konfliktą, paskleidė neigiamas nuotaikas Europos akcijų rinkose, kurios atsispindėjo Vokietijos indeksui DAX dienos prekybą baigiant su -0,66 pokyčiu, o Euro Stoxx 50  indeksui neigiamai koreguojantis -0,83 proc.

Tuo tarpu JAV akcijų rinkų investuotojai, stebėdami situaciją Ukrainoje, taip pat vertino Centrinių bankų vadovų pasisakymus apie esamą situaciją regionuose bei numatomus planus dėl monetarinės politikos. JAV FED‘o vadovė užsiminė, kad šiuo metu šalies darbo rinkos rodikliai netenkina (nors ir įžvelgiami tam tikri pagerėjimai) stabilios ekonomikos kilimo kriterijų, taip pat davė finansų rinkos dalyviams suprasti, kad bazinė palūkanų norma gali būti keliama anksčiau nei numatyta.

Į tokias naujienos didieji JAV akcijų indeksai S&P 500 ir Dow Jones Indus. Avg. sureagavo nežymiai, dienos prekybą baigdami su -0,2 proc. ir -0,22 proc. pokyčiais. Iš Mario Draghi konferencijos metu pasakytų komentarų buvo galima susidaryti vaizdą, kad ECB aktyviai ieško būdų, kuriais būtų galima skatinti euro zonos ekonomiką. Jei šie komentarai nebus užgožti padidėjusios įtampos Ukrainoje bei skelbiamų makroekonominių rodiklių Vokietijoje, šiandien turėtume matyti nežymiai kylančius Europos akcijų indeksus. 

Valiutų rinkos

Praeita savaitė EUR/USD valiutų poros svyravimams buvo palanki JAV doleriui, kuris savo vertę prieš eurą sustiprino net 1,3 proc., apsistojant ties 1,3240 lygiu. Skelbiami euro zonos makroekonominiai rodikliai rodo, kad regionas toliau susiduria su sunkumais ir auga tikimybė, kad ECB bus priverstas imtis skatinimo priemonių. Tuo tarpu penktadienį, po FED‘o pirmininkės pasisakymų, kad bazinė palūkanų norma gali būti keliama anksčiau nei numatyta, JAV doleris prieš eurą šoktelėjo į viršų 0,3 proc.

Prasidėjus savaitei pagrindinių valiutų kursas dar šiek tiek nukrito ir šiuo metu laikosi ties 1,3205 riba. Šiandien Vokietijoje bus skelbiami IFO verslo pasitikėjimo rodikliai, kurie atspindės esamą bei numatomą verslo situacijos būklę. Remiantis prognozėmis, abu kriterijai turėtų susitraukti, neigiamai atspindint vyraujančias nuotaikas didžiausioje euro zonos ekonomikoje.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Penktadienį Taline ir Rygoje buvo jaučiamos teigiamos investuotojų nuotaikos, biržų indeksams dienos prekybą baigiant su 0,5 proc. ir 0,19 proc. pakilimais.

Estijos biržoje aktyviausiai investuotojai keitėsi „Olympic Entertainment Group“ bendrovės vertybiniais popieriais, pastarųjų vertei išliekant nepakitusiai ir už akciją mokant 1,92 euro. Taip pat aktyvumu pasižymėjo „Tallink Grupp“ pozicija, kurioje investuotojai apsikeitė akcijomis už beveik 60 tūkst. eurų, pastarųjų vertei šoktelint 1,9 proc. iki 0,76 euro už akciją. Penktadienį paskelbti bendrovės „Pro Kapital Grupp“ neaudituoti šešių mėnesių ir antrojo ketvirčio veiklos rezultatai (6 mėn. pajamos sumažėjo 10 proc., o grynasis pelnas susitraukė 33 proc., lyginant su tuo pačiu laikotarpiu 2013 m.) pozicijoje nesukėlė aktyvumo – nesudaryta nei vieno sandorio ir akcijos kainai liekant 2,5 eur.

Vilniuje buvo jaučiamos slogesnės investuotojų nuotaikos, OMX Vilnius indeksui neigiamai koreguojantis 0,16 proc. Lietuvos biržoje aktyvumu išsiskyrė „Teo LT“, investuotojams pozicijoje 29 sandorių metu apsikeičiant akcijomis už 72 tūkst. eurų ir jų vertei šoktelint 0,66 proc. Ši savaitė Baltijos akcijų rinkose turėtų pasižymėti didesniu aktyvumu, nes bendrovės, kurios dar nėra išplatinusios antrojo ketvirčio veiklos rezultatų, turi juos paskelbti. 

Apžvalgą parengė „Swedbank“ makleris Renatas Žeknys

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius