-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europos bankas nepakeitė rekordiškai mažų palūkanų normų

Europos Centrinis Bankas (ECB) ketvirtadienio posėdyje, kaip ir prognozavo daugelis analitikų, nepakeitė bazinės palūkanų normos, kuri šiuo metu sudaro rekordinius vos 0,25 procento.
Euro zona
Euro zona / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Indėlių palūkanų norma taip pat nepakeista ir, kaip ir anksčiau, lygi nuliui.

Pasak analitikų, toks sprendimas priimtas atsižvelgus į nedidelį infliacijos euro zonoje pakilimą ir ūkio plėtros spartėjimą, dėl kurių sumažėjo papildomos paramos poreikis.

2013 metų lapkritį, gerokai sulėtėjus vartojimo kainų euro zonoje augimui, ECB netikėtai sumažino bazinę palūkanų normą 25 baziniais punktais. Banko vadovas Mario‘us Draghis (Marijus Dragis) tuomet pareiškė, kad prireikus pinigų ir kreditavimo politika bus dar sušvelninta.

Praėjusį mėnesį M. Draghis sakė, jog defliacijos pavojui įvertinti reikia papildomų duomenų apie ekonomikos būklę. Iš pastarųjų savaičių duomenų iš esmės buvo matyti, kad šis pavojus šiek tiek sumažėjo.

Pavyzdžiui, metinė infliacija euro zonoje vasarį, palyginti su sausio mėnesiu, nepakito ir sudarė 0,8 proc., nors buvo prognozuota, kad šis rodiklis smuks iki 0,7 procento.

Pasak ekspertų, „euro zonos ekonomika laipsniškai stiprėja, iš pasitikėjimo rodiklių matyti, kad augimo tempas laipsniškai spartėja, nedarbo lygis stabilizuojasi“.

Paskutinį 2013 metų ketvirtį, palyginti su ankstesniu ketvirčiu, euro zonos bendrasis vidaus produktas (BVP) paūgėjo 0,3 procento.

Pernai gruodį ECB prognozavo, kad 2014 metais euro zonos BVP padidės 1,1 proc., o 2015 metais – dar 1,5 procento. Tuomet prognozuota, kad infliacija 2014 ir 2015 metais sudarys atitinkamai 1,1 ir 1,3 procento.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius