Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europos Centrinis Bankas pasirengęs imtis netradicinių pinigų politikos priemonių

Europos Centrinio Banko (ECB) vadovybė pasirengusi prireikus imtis pagal banko įgaliojimus įmanomų netradicinių pinigų ir kreditavimo politikos priemonių, ketvirtadienį surengtoje spaudos konferencijoje pareiškė ECB vadovas.
Europos Centrinio Banko prezidentas Mario Draghi
Europos Centrinio Banko prezidentas Mario Draghi / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„ECB valdančioji taryba dėl pasirengimo panaudoti netradicines priemones užsitęsusios infliacijos rizikai veiksmingai įveikti laikosi vieningos nuomonės“, – pareiškė Mario‘us Draghis.

Jo teigimu, ECB valdančioji taryba ketvirtadienio posėdyje kalbėjo apie kiekybinį skatinimą, kaip vieną galimų politikos priemonių.

Siekdami išvengti „pernelyg ilgo nedidelės infliacijos laikotarpio, neatmetame kiekybinio skatinimo galimybės“, pareiškė jis.

M. Draghis taip pat pažymėjo, kad ECB dar neišnaudojo visų tradicinių galimybių ekonomikos augimui paskatinti. Anot jo, ECB ketvirtadienį svarstė galimybę sumažinti bazinę palūkanų normą ir indėlių normą.

ECB valdančioji taryba dėl pasirengimo panaudoti netradicines priemones užsitęsusios infliacijos rizikai veiksmingai įveikti laikosi vieningos nuomonės

ECB vadovas pridūrė, kad dabartinio (0,25 proc.) ar dar mažesnio lygio bazinė palūkanų norma bus taikoma dar ilgai.

M. Draghis pažymėjo, kad euro zonos ekonomika, kaip ir tikisi ECB, toliau nuosaikiai atsigauna, tačiau tebėra rizikos, dėl kurios augimas gali sulėtėti.

„Tebėra rizikos, dėl kurios augimas gali sulėtėti. Įvykiai pasaulio finansų rinkose ir besivystančios ekonomikos šalių rinkose, taip pat geopolitinė rizika gali padaryti neigiamą poveikį ekonominėms sąlygoms euro zonoje. Kita rizika, be kita ko, susijusi su silpnesne, negu tikėtasi, vidaus paklausa, taip pat su nepakankamu struktūrinių reformų įgyvendinimu euro zonos šalyse ir silpnu eksporto augimu“, – pareiškė jis.

ECB vadovo teigimu, infliacija euro zonoje ilgą laiką bus nedidelė, o 2015 metais kainų augimas laipsniškai spartės ir iki 2016 metų pabaigos priartės prie tikslinio 2 proc. lygio.

„ECB mano, kad rizika, dėl kurios infliacija gali didėti, ir rizika, dėl kurios ji gali mažėti, artimiausiu metu bus ribota ir subalansuota. Galimos geopolitinės rizikos, taip pat euro kurso pokyčių pasekmės bus atidžiai stebimos“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius