-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Europos dujų kainas metų pabaigoje augino šalti orai, maži SGD užsakymai

2020 metų pabaiga dujų rinkoje buvo pažymėta kainų augimu – Europoje jas į viršų kėlė nukritusi oro temperatūra ir nedidelis užsakytų suskystintų gamtinių dujų (SGD) krovinių kiekis, o Azijoje – atšalę orai ir didėjančios vietinės gamybos apimtys.
Klaipėdos suskystintų gamtinių dujų terminalas
Klaipėdos suskystintų gamtinių dujų terminalas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Europos dujų biržose Nyderlandų TTF kainų indeksas šių metų sausio mėnesiui susiformavo ties 16,24 euro už MWh – jis buvo 2,35 euro didesnis nei gruodžio mėnesiui bei aukščiausias per pastaruosius metus, pranešė elektros ir dujų tiekimo bendrovė „Ignitis“.

Anot įmonės, pirmoje mėnesio pusėje Nyderlandų TTF kainos buvo pakankamai stabilios jas palaikė ir iš „Gate“ SGD išdujinimo terminalo patiekiami vidutiniškai 88 GWh gamtinių dujų per dieną.

Tačiau antroje mėnesio pusėje šis skaičius sumažėjo iki vidutiniškai 41 GWh per dieną dėl nedidelio suplanuotų ir priimtų SGD laivų skaičiaus.

Anot „Ignitis“, Nyderlandų TT kainos ypač krito prieš šventes, nukritus oro temperatūrui ir meteorologams prognozuojant, kad šaltesni orai laikysis ir šių metų pradžioje.

„Visa tai didino gamtinių dujų suvartojimą namų ūkiuose, tuo metu kai žaliavos poreikis verslo sektoriuje sumažėjo“, – teigiama pranešime.

Tuo pat metu aukštyn stiebėsi ir dujų kainos Azijoje – SGD indekso EAX pristatymui vasario mėnesį kainos piką pasiekė mėnesio viduryje, kuomet kaina susiformavo ties 33,64 euro už MWh.

Anot „Ignitis“, iš dalies tai lėmė gamtinių dujų paklausos padidėjimas Kinijoje, Indijoje bei Pietų Korėjoje, o taip pat Kataro ir Australijos gamtinių dujų skystinimo gamyklų pajėgumų sumažėjimas.

Kaip pabrėžia bendrovė, didelis gamtinių dujų kainų skirtumas tarp Europos ir Azijos smarkiai sukėlė SGD transportavimo įkainius. – jie gruodį siekė iki 185 tūkst. JAV dolerių per dieną už standartinį į Aziją keliaujantį dujų tanklaivį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius