Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europos įmonių pelnas šiemet augs lėčiausiai per 7 metus

Europos įmonių pelnas 2016 metais, naujausiomis analitikų prognozėmis, augs 0,5 proc. ir prieaugis bus mažiausias nuo 2009 metų pradžios, rašo britų verslo dienraštis „The Financial Times“.
Sėkmė
Sėkmė / Vida Press nuotr.
Temos: 1 Pelnas

Antroje 2015 metų pusėje Europos įmonių pelnas gerokai sumažėjo: indekso „Bloomberg European 500“ duomenimis, 2015 metų liepos–rugsėjo mėnesiais, palyginti su tuo pat laikotarpiu metais anksčiau, vidutinis pelno rodiklis smuko 39 proc., o ketvirtąjį ketvirtį metinis nuosmukis sudarė net 71 procentą.

Tuo tarpu analitikų ir pačių įmonių prognozės minėtam pusmečiui, kaip paaiškėjo, buvo pernelyg optimistiškos ir tai rimtai nuvylė investuotojus, rašo leidinys. Teigiamų staigmenų įmonių 2015 metų ketvirtojo ketvirčio veiklos ataskaitose dalis sudarė vos 2 proc. ir buvo bene mažiausia per paskutinius septynerius metus, rodo Šveicarijos banko UBS duomenys.

Daugelis investuotojų nerimauja dėl birželį rengiamo referendumo dėl Didžiosios Britanijos narystės Europos Sąjungoje, taip pat dėl politinių problemų Ispanijoje.

„Pelno prognozės labai niūrios. Teigiamų pokyčių galimybių neįžvelgiu, nes pasaulyje nėra augimo“, – teigia investicijų įmonės „Henderson Global Investors“ akcijų rinkų departamento vadovas Matthew Beesley.

Jo teigimu, įmonės jau sumažino išlaidas tiek, kiek buvo įmanoma, ir joms nepavyksta rasti naujų pelno augimo šaltinių, nes pardavimai ir įplaukos nedidėja. Be to, Europoje veikia ir kiti neigiami veiksniai. Pavyzdžiui, daugelis investuotojų nerimauja dėl birželį rengiamo referendumo dėl Didžiosios Britanijos narystės Europos Sąjungoje, taip pat dėl politinių problemų Ispanijoje.

Tačiau tarp analitikų yra ir optimistų, kurie mano, kad vadinamoji pelno recesija Europoje baigsis šių metų antrąjį arba trečiąjį ketvirtį.

„Galbūt blogiausia jau liko praeityje. Mes jau galėjome pasiekti pelno smukimo dugną“, – teigia UBS strategijos Europos akcijų rinkose skyriaus vadovas Nickas Nelsonas.

Su juo sutinka ir turto valdymo įmonės „Investec Asset Management“ turto valdytojas Johnas Stopfordas. „Mes manome, kad įmonės jau pasiekė pelno minimumus. Spėjame, kad pelnas vėl ims didėti, be kita ko, dėl naftos kainų kilimo ir žaliavų rinkos stabilizacijos“, – sako jis.

Kai kurie investuotojai taip pat kalba apie teigiamą Europos Centrinio Banko skatinamųjų programų vaidmenį ir mano, kad euro zonos centrinis bankas dar sušvelnins savo pinigų politiką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius