-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europos kaimas: rinka – viena, standartai – skirtingi

Bendroji Europos Sąjungos rinka šiemet švenčia 20 metų jubiliejų. Tačiau pesimizmo ES kol kas daugiau, nei gerų ženklų. Baltijos investuotojų forumo dalyviai sutarė, kad bendroji rinka dar nebaigta kurti ir vieni turi daugiau galimybių, nei kiti.
Elgeta Lisabonoje
Elgeta Lisabonoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Dabar buvo viena po kito ėjusios bangos, sugriovusios tai, ką mes turime – bendrąją rinką“, – sakė Emer Daly, Europos Komisijos Vidaus rinkos ir paslaugų generalinio direktorato Bendrosios rinkos valdymo direktorato direktorė. Jos teigimu, pastaruoju metu ES rinką užklupo keturios krizės, arba keturi cunamiai, – investicijų, bankininkystės, ekonomikos ir suverenios skolos.

Tačiau ir be šių krizių esą bendroji rinka dar nėra iki galo sukurta. Kuriant bendrąją rinką, kiekvienoje šalyje buvo priimta apie pusantro tūkstančio direktyvų, tačiau visur į jas žiūrima skirtingai, kai kur direktyvų reikalavimai nėra įgyvendinami.

„Žaidimo laukas nėra vienodas. Reikia dar daug padaryti, kad direktyvų būtų laikomasi“, – sakė E.Daly.

Kalbant apie prekių ar kapitalo judėjimą, viskas vyksta pakankamai sklandžiai. Daugiausia, E.Daly teigimu, reikėtų padirbėti paslaugų srityje. Tik skirtingų šalių vyriausybėms ėmusis ryžtingų veiksmų, bendroji rinka sukurtų vienodas galimybes visiems jos dalyviams.

„Mes gyvename globaliame kaime – konkurencijos vėjai yra dar stipresni, nuožmesni, ryškesnė protekcionizmo strategija įvairiose srityse. Yra daugiau dalykų, kurie yra saugomi. Žmonės galvoja, kad jei gali uždaryti duris iš išorės, tai gali pabėgti. Tai stručio sindromas“, – kalbėjo EK atstovė.

Jos teigimu, žmonių pasitikėjimas politinėmis institucijomis, politikais sumenko, todėl reikia labiau įsiklausyti į visuomenės nuomonę.

„Labai svarbu iš naujo uždegti optimizmo dvasią, nes bijo skolintis, nežinodami, kas bus ir bando pasidėti čiužinį“, – kalbėjo E.Daly.

Energetinė sala

„Achemos grupės“ nuotr./„Achemos grupės“ prezidentas Arūnas Laurinaitis
„Achemos grupės“ nuotr./„Achemos grupės“ prezidentas Arūnas Laurinaitis

„Achemos grupės“ prezidentas Arūnas Laurinaitis pabrėžė, kad bendroji rinka vis dar sukuria labai skirtingas galimybes atskiriems jos nariams. Lietuvą itin veikia tai, kad ji yra energetinė sala.

Pavyzdžiui, kadangi Lietuva 100 proc. priklauso nuo gamtinių dujų importo iš Rusijos, kaimynė tuo naudojasi ir taiko skirtingą kainų politiką nei likusiai Europai.

Tam, kad situacija pasikeistų, reikia labai daug investicijų – Lietuvos energetinis atsiskyrimas nuo Rusijos reiškia suskystintų gamtinių dujų, elektros jungčių, naujos atominės elektrinės statybas, taigi ir milijardines investicijas.

Be to, A.Laurinaičio teigimu, reikėtų suvienodinti įvairius standartus Europoje. Pavyzdžiui, vienur draudžiamos trąšų priemaišos kitur yra traktuojamos kaip visiškai saugios, taigi ir galimos.

Apie skirtingus standartus kalbėjo ir SBA koncerno Verslo plėtros viceprezidentas Egidijus Valentinavičius. Šiuo metu, pavyzdžiui, skirtingose šalyse skiriasi reikalavimai, reikalingi ekologiškos prekės ženklui gauti.

„Bendrojoje rinkoje taip neturėtų būti“, – sakė E.Valentinavičius ir pabrėžė, kad skiriasi ir medžiagos, stiliai, klientai.

Be to, euras yra būtina vieningos rinkos sąlyga, kitos ateities Europos Sąjungai E.Valentinavičius teigia nematąs.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius