Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europos Komisija ruošia dar rimtesnę sąjungą: bendra bankų ir kapitalo rinka, euroobligacijos

Stiprios Europos ekonomikos ir darbo vietų nebus be stiprios ir stabilios euro zonos, todėl būtina sukurti bankinę sąjungą ir kapitalo rinkų sąjungą, teigia už ekonomiką ir finansus atsakingas eurokomisaras Pierre`as Moscovici. Jis įspėja, kad euro zonos narėms gali tekti prisiimti daugiau įsipareigojimų.
Pierre'as Moscovici
Pierre'as Moscovici / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Europos Komisija trečiadienį pristatė dokumentą svarstymams, kuriuo siūlomi būdai, kaip Europoje sukurti stipresnę ir gilesnę finansų ir ekonomikos sąjungą, kuri regionui turėtų atnešti klestėjimą. Dokumente numatyta, ką būtina atlikti iki kitų Europos Parlamento rinkimų 2019 m. ir kokiose srityse reikės dirbti po rinkimų.

„Judant į priekį reikės dirbti trijose srityse: sukurti tikrą Europos pinigų sąjungą, pasiekti labiau integruotą ekonominę ir fiskalinę sąjungą ir, galiausiai, sustiprinti euro zonos institucijas ir įtvirtinti demokratišką atsakomybę.Tačiau svarbiausias prioritetas – sukurti finansų sąjungą, kuri susideda iš bankinės rinkos ir kapitalo rinkų sąjungų“, – ketvirtadienį Briuselio ekonomikos forume pažymėjo P.Moscovici.

Tai reikštų, kad bankai nebebūtų susieti su jų namų rinkomis, o euro zona turėtų bendrus įrankius rinkos priežiūrai ir veiksmams.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Europos Komisija
AFP/„Scanpix“ nuotr./Europos Komisija

Bendras bankų gelbėjimas ir indėlių draudimas

Eurokomisaro vertinimu, bankinė sąjunga yra netobula, dėl to jos nauda yra ribota.

Tikros bankinės sąjungos du pagrindiniai elementai turi būti įdiegti nedelsiant: tai grįžimas prie bendro krizių valdymo fondo, kuris spręstų bankų problemas, taip pat bendra Europos indėlių draudimo schema – ji turėtų leisti sumažinti riziką atsiskyrusioms rinkoms.

Sukūrę euro zonos saugaus turto rūšį, kuri pakeistų esamas nerizikingas turto rūšis – vyriausybių obligacijas, – būtų sudarytos prielaidos sumažinti rizikas, kylančias bankų sektoriuje, – mano eurokomisaras.

„Siekiant įveikti krizės palikimą ir išvengti ateities krizių, būtina išspręsti bankų balansuose riziką keliančių neveiksnių paskolų problemą“, – sako P.Moscovici.

Jis akcentuoja, kad būtina nukirpti „toksinį“ ryšį tarp bankų ir jų namų valstybių, valstybėms tenkantį krūvį geriau išskaidyti.

Jis įžvelgia galimybę sukurti bendrą euro zonai turto rūšį, kuri leistų pasiskolinti valstybėms vienoda kaina ir vienoda rizika.

„Sukūrę euro zonos saugaus turto rūšį, kuri pakeistų esamas nerizikingas turto rūšis – vyriausybių obligacijas, – būtų sudarytos prielaidos sumažinti rizikas, kylančias bankų sektoriuje“, – mano eurokomisaras.

Ekonominė ir socialinė bendrystė – mažiau svarbu

„Mums nereikia daugiau taisyklių ir biurokratijos. Ko mums reikia – stipresnio valstybių savininkiškumo. Valstybės narės turėtų būti labiau motyvuotos prisiimti atsakomybę“, – kalbėdamas apie ekonomikos politikos koordinavimą teigė P.Moscovici.

Tačiau jis pažymėjo, kad reikalingi specialūs euro zonos ekonomikos stabilizavimo įrankiai, kurie leistų kompensuoti ciklinius skirtumus, kadangi atskiroms šalims numatytų saugiklių nepakanka.

Todėl Europos Komisija ieškos būdų, kaip stabilizuoti ekonomiką euro zonoje, tačiau konkrečių receptų tam dar neturi.

„Šalys narės turi sutikti dalintis daugiau atsakomybių ir daugiau sprendimų, susijusių su euro zona, priimti kartu“, – teigė jis ir siūlo sukurti euro zonos finansų ministro poziciją, kuri valdytų specialų iždą ir euro zonos biudžetą.

„Jeanas Monnetas, vienas iš mūsų kūrėjų, kartą pasakė: „Europa bus nukalta krizėse ir ji bus suma iš visų sprendimų, kurie bus priimti per tas krizes“. Jis žinojo, kad kurti Europą reikia pastangų, sunkaus darbo ir pasiaukojimo bendroms vertybėms ir tikslams, ir jis buvo teisus. Per ekonominę ir finansų krizę ir po jos išmokome kietuoju būdu, ką reiškia turėti ne pilną ekonominę ir pinigų sąjungą“, – tikina eurokomisaras.

Euras – sėkmė ne iki galo

P.Moscovici vertina, kad pasitraukus Didžiąjai Britanijai, euro zonai priklausančios šalys jau sudarys 85 proc. ES ekonomikos.

„Mūsų viena valiuta yra sėkmės istorija daugeliu aspektų. Bet ji privalo duoti dar daugiau naudos, kai nedarbas išlieka aukštas, o nelygybė didėja. Nebus stiprios Europos ekonomikos be stiprios ir stabilios euro zonos“, – teigia P.Moscovici.

Jis vertina, kad po finansų krizės atsitiesusi Europos ekonomika išvalė viešuosius biudžetus ir šiemet bendras deficitas galėtų sudaryti apie 1,4 proc., o skolos pradėjo mažėti. Nedarbas taip pat mažėja ir yra mažiausias nuo 2009 m.

15min kelionę į Briuselį apmokėjo Europos Komisija. Straipsnio turiniui tai jokios įtakos neturi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius