Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Europos Komisija žada šviesesnę ateitį Lietuvai – didina BVP prognozes

Lietuvos ekonomika, pernai pasistiebusi 3,8 proc., turėtų mažinti apsukas artimiausiais metais, tačiau plėtra bus spartesnė, nei manyta anksčiau. Europos Komisija šiemetinę ekonomikos augimo prognozę padidino iki 3,1 proc., o kitų metų – iki 2,7 proc.
Pinigai
Pinigai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Anksčiau pristatydama žiemos prognozę EK Lietuvai prognozavo 2,9 ir 2,7 procentų augimo rodiklius šiemet ir kitąmet.

Ekonomikos augimą lemia augančios investicijos, klestintis eksportas ir nuolat didėjantis gyventojų vartojimas.

EK nebesitiki, kad kainos taip sparčiai šuoliuos į viršų – po pernai pasiektos 3,7 proc. infliacijos, šiemet kainos turėtų augti 2,7 proc., o kitąmet 2,3 proc.

„Mažėjantis dirbančiųjų skaičius toliau lems nedarbo lygio mažėjimą ir atlyginimų augimą. Prognozuojama, kad nedarbo lygis mažės iki 7,1 proc. 2017 m., 6,8 proc. 2018 m. ir iki 6,7 proc. 2019 m.“, – savo įverčius pateikia EK.

Tuo pačiu įspėjama, kad būtina ir toliau laikytis disciplinos, kad viešieji finansai būtų subalansuoti. Prognozuojama, kad valdžios sektoriaus pajamos šiemet išlaidas viršys 0,5 proc. BVP, o kitąmet – 0,3 proc. BVP.

Europa išgyvena geriausius metus per dešimtmetį

2017 m. augimas ES ir euro zonoje pranoko lūkesčius ir buvo didžiausias per dešimtmetį – 2,4 proc. 2018 m. ekonomikos augimas bus smarkus, o 2019 m. kiek sulėtės: tiek ES, tiek euro zonoje atitinkamai bus 2,3 ir 2,0 proc., prognozuoja EK.

„Privatus vartojimas tebėra didelis, o eksportas ir investicijos padidėjo. Toliau mažėja nedarbas: dabar jis yra maždaug toks, koks buvo iki krizės. Tačiau ekonomiką labiau veikia sustiprėję išorės rizikos veiksniai – jie sustiprėjo, padidėjo jų neigiamas poveikis“, – aiškinama pranešime.

Tvirtas augimas padeda toliau mažinti valdžios sektoriaus deficitą bei skolas ir gerinti darbo rinkos sąlygas. Dabar bendras euro zonos deficitas yra mažesnis negu 1 proc. BVP, o visose euro zonos valstybėse narėse šiais metais jis turėtų būti mažesnis negu 3 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius