-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europos Komisijos pasiūlymas dėl IAE uždarymo finansavimo – tvirtas pagrindas tolesnėms deryboms

Europos Komisija (EK) pristatė pasiūlymą dėl naujos daugiametės finansinės programos. Komisija siūlo 2021 – 2027 m. Ignalinos atominės elektrinės (toliau – IAE) uždarymui skirti 552 mln. eurų (einamosiomis kainomis).
Ekskursija po Ignalinos atominę elektrinę
Ignalinos atominė elektrinė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Lietuvos tikslas buvo ir po 2020 m. užsitikrinti atskirą finansinį instrumentą IAE eksploatacijos nutraukimui, kuris garantuotų tęstinį ir nenutrūkstamą šio projekto finansavimą. Mums tai pavyko pasiekti, o dabar laukia intensyvios derybos dėl finansinės paramos dydžio. EK pateiktas siūlymas yra ilgo kelio pradžia, tačiau tai suteikia tvirtą ir gerą startinę poziciją deryboms dėl tolesnio IAE uždarymo finansavimo su ES valstybėmis narėmis ir Europos Parlamentu“, - sako energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

Pasak Ž.Vaičiūno, pradėjus derybas dėl dabartinės 2014 – 2020 m. finansinės perspektyvos, EK pirminis siūlymas buvo IAE uždarymui skirti tik 229 mln. eurų. Tuomet Lietuva prašė 770 mln. eurų. Po intensyvių derybų IAE eksploatavimo nutraukimui 2014 – 2020 m. buvo skirta 450 mln. eurų – du kartus daugiau nei iš pradžių siūlė EK. Dabar skaičiuojamas ES finansavimo poreikis IAE uždarymo darbams 2021–2027 m. – 780 mln. eurų.

Ši suma pagrįsta 2014 m. patvirtintu ir su EK suderintu Galutiniu IAE eksploatavimo nutraukimo planu. Pasak ministro, Lietuva toliau rodys IAE uždarymo progresą, derybų procese intensyviai kalbėsis su ES valstybėmis narėmis ir yra pasirengusi pateikti visą reikalingą ir detalią informaciją dėl tolesnės projekto eigos visoms suinteresuotoms pusėms, siekiant kuo geresnio rezultato.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius