Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europos Komisijos sprendimas dėl euro Lietuvoje – po savaitės

Europos Komisija (EK) kitą trečiadienį skelbs oficialią išvadą, ar Lietuva atitinka euro įvedimo kriterijus. Tą pačią dieną savo ataskaitą paskelbs ir Europos centrinis bankas (ECB).
Eurai
Eurai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„EK jau yra pranešusi, kad šįkart raporte apie Konvergencijos programos vykdymą bus išskirta Lietuva, pareiškusi norą eurą įsivesti nuo 2015 metų sausio 1 dienos – numatoma pateikti oficialią išvadą, ar ji atitinka euro įvedimo kriterijus“, – vz.lt sakė EK atstovybės Lietuvoje atstovas Giedrius Sudikas.

„Europos Komisija paskelbs 2014 metų konvergencijos ataskaitą, kurioje bus išanalizuota, ar valstybės narės atitinka reikalavimus pereiti prie bendros valiutos. Konvergencijos ataskaita apims 8 valstybes nares: Bulgariją, Čekiją, Kroatiją, Lietuvą, Vengriją, Lenkiją, Rumuniją, Švediją“, – nurodoma EK darbotvarkėje.

Nuo EK ir ECB sprendimų priklausys EK pasiūlymas ES Tarybai dėl euro įvedimo Lietuvoje – Tarybos sprendimo tikimasi liepos pabaigoje.

Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas neseniai teigė, kad nėra abejonių, jog Lietuva atitiks Mastrichto kriterijus, nes rodikliai yra su „geroka atsarga“.

V.Vasiliauskas ir finansų ministras Rimantas Šadžius pastaruoju metu surengė daug susitikimų su euro zonos valstybių pareigūnais ir aptarė Lietuvos galimybes įsivesti bendrą ES valiutą.

Gegužės 15 dienos duomenimis, kurių pagrindu bus rengiami ECB ir EK konvergencijos pranešimai, Lietuvos valdžios sektoriaus skolos ir šalies bendrojo vidaus produkto (BVP) santykis yra 39,4 proc.(maksimalus leistinas rodiklis – 60 proc.), valdžios deficitas – 2,2 proc. BVP (3 proc.), ilgalaikių palūkanų norma – 3,6 proc. (ne daugiau 5,4 proc.).

Dvejus metus nuolat mažėjęs vidutinės metinės infliacijos rodiklis Lietuvoje balandį buvo 0,6 proc. – šis rodiklis atitiks ir Mastrichto kriterijų.

Lietuva bus 19-ta ES valstybė narė, įsivedusi eurą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius