Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europos Parlamente – kliūtis ES ir JAV deryboms dėl prekybos

Europos Parlamentas ketvirtadienį nepritarė pasiūlymui pradėti Europos Sąjungos (ES) derybas su Jungtinėmis Valstijomis dėl prekybos, sudavęs netikėtą smūgį Briuselio pastangoms išvengti prekybos karo su Vašingtonu.
Europos Komisijos vadovo Jeano-Claude'o Junckerio metinis kreipimąsis į Europos Parlamentą
Europos Parlamentas / „Scanpix“/AP nuotr.

Pagal pernai liepą paskelbtas paliaubas – o Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude‘as Junckeris ir JAV prezidentas Donaldas Trumpas tuomet sutarė neįvesti jokių naujų muitų ir nedidinti jau taikomųjų, kol vyks derybos dėl prekybos – šalys visų pirma turėtų siekti riboto prekybos susitarimo.

Tai šalims tuomet leido sumažinti įtampą tarpusavio santykiuose, nes D.Trumpas kaip tik buvo pagrasinęs nustatyti didelius importo muitus europietiškiems automobiliams. Beje, pastarosiomis savaitėmis jis vėl ėmė kalbėti apie tokių muitų įvedimą.

Rytų Prancūzijos Strasbūro mieste posėdžiavęs Parlamentas ketvirtadienį nepritarė įgaliojimų derėtis ES vardu suteikimui, nes sukilę įstatymų leidėjai pakeitė atitinkamų dokumentų formuluotes.

Suskaičiavus balsus paaiškėjo, kad 223 parlamentarai balsavo prieš rekomendaciją pradėti derybas, 198 parlamento nariai balsavo „už“, o dar 37 susilaikė.

ES derybų įgaliojimų klausimu Europos Parlamentas turi tik patariamąjį balsą, tačiau būtent jis tars galutinį žodį, kai bus pasiektas susitarimas.

„Mes atsižvelgėme į balsavimą dėl ES ir JAV derybų direktyvų projektų. Dabar laukiame diskusijų Taryboje rezultatų“, – pareiškė bloko vykdomosios valdžios funkciją vykdančios Europos Komisijos atstovas spaudai.

„Komisija, be jokios abejonės, įtrauks Europos Parlamentą į visą šį procesą “, – pridūrė jis.

Europos Vadovų Taryba atstovauja valstybėms narėms.

Kliūtis deryboms Parlamente iškilo tuo metu, kai transatlantinėse diskusijose dėl susitarimo apmatų jau kilo didelių nesutarimų, nes Jungtinės Valstijos reikalauja į susitarimą įtraukti ir žemės ūkio klausimą, o Europos Sąjunga šią idėją atmetė.

Tačiau įtakingoji Vokietija trokšta susitarimo, kad įsiteiktų D.Trumpui ir išvengtų automobilių importo muitų, kurie pakenktų milžiniškam šalies eksportui ir kurių įvedimo perspektyvą kanclerė Angela Merkel yra pavadinusi „bauginančia“.

Tuo tarpu Prancūzija vilkina laiką, nes baiminasi, kad pradėtos derybos su D. Trumpu dėl prekybos galėtų dar labiau supykdyti vidaus opoziciją tuo metu, kai iki Europos Parlamento rinkimų, kurie įvyks gegužės 22–26 dienomis, yra likę vos keli mėnesiai.

Atsargios pozicijos Paryžius laikosi ir dėl žlugusių derybų dėl Transatlantinės prekybos ir investicijų partnerystės – kur kas platesnio užmojo transatlantinės prekybos plano, kuris įstrigo kilus nerimui, jog susitarimas su Vašingtonu sumenkintų ES maisto ir sveikatos standartus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius