Karštas vasaros pasiūlymas! Prenumerata visai vasarai tik - 1,49 Eur.
Išbandyti

Europos Parlamento žinutė bankininkams: nuo šiol už riziką mokėsite patys, ne jūsų klientai

Antradienį Europos Parlamentas nusprendė, kad jau kitąmet visiems be išimties bankams pradės galioti griežtesni reikalavimai. Tarp jų – mažesnės premijos bankų vadovams, griežtesni kapitalo ir rizikos ribojimo reikalavimai. Smulkųjį verslą kredituojantiems bankams nustatyti švelnesni kapitalo reikalavimai. Tiesa, projektui nepritariantys Europos Parlamento nariai tikino, kad prastų bankų jokios taisyklės neišgelbės.
Vyrai prie bankomato
Vyrai prie bankomato Kipre / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
 
 

Antradienį Europos Parlamentas pritarė bankų Kapitalo ir rizikos ribojimo reikalavimams. Parlamentarai patvirtino vienodas taisykles visiems 8200 Europos Sąjungoje veikiančių bankų.  Tikimasi, kad reikalavimai stabilizuos bankinę sistemą ir paskatins investicijas.

„Sukursime vienodas taisykles 8200 bankų, stabilizuosime bankus, skatinsime investicijas, bankų sąžiningumą, mažinsime naštą mokesčių mokėtojams“, – apie naujus reikalavimus bankams kalbėjo Othmaras Karas, derybininkas iš Europos Parlamento pusės.

Nauji reikalavimai padės įgyvendinti Bazelio III tikslus, be to, jie neva parengti atsižvelgiant į realiąją ekonomikos padėtį.

„Pasirūpinome, kad bankų sektorius prisiimtų daugiau atsakomybės“, – sakė O.Karas.

Dažniausiai būtent dėl atlyginimų bankai imasi didelės rizikos, todėl nustatome santykį tarp premijos ir fiksuoto atlyginimo, – sakė EP narys.

Mažesnės premijos bankininkams

Vienas iš numatytų reikalavimų Europos bankams – bankininkų premijų ribojimas. Jie negalės gauti didesnės premijos nei jų fiksuota metinė alga.

Tiesa, išskirtiniais atvejais, kai tam pritars akcininkai, bankininkas galės gauti premiją, prilygstančią dvejų metų jo fiksuotai algai.

„Tai, ką darome šiandien, yra svarbus momentas. Turime pasirūpinti, kad finansų sektoriuje būtų laikomasi tam tikrų reikalavimų. Žinome, kad dažniausiai būtent dėl atlyginimų bankai imasi didelės rizikos, todėl nustatome santykį tarp premijos ir fiksuoto atlyginimo“, – sakė Europos Parlamento narys Philippe'as Lambertsas.

Reikalavimas riboti bankų vadovų premijas nėra Bazelio III susitarimų dalis, tačiau Europos Parlamentas aktyviai siekė, kad tarp reikalavimų bankams atsidurtų ir premijų bankininkams sumažinimas.

Centrinių bankų vadovus – į kalėjimą

European Union 2012 /Godfrey Bloomas
European Union 2012 /Godfrey Bloomas

Reikalavimams nepritariantieji aiškino, kad joks apynasris nesuvaldys blogo banko. Pagal įstatymus veikiantys geri bankai esą ir taip vykdo visus racionalius rodiklius.

„Bankininkus, kurie iššvaisto milijardines sumas, reikia tiesiog traukti baudžiamojon atsakomybėn. Aš norėčiau, kad centrinių bankų atstovai atsidurtų kalėjime. Pinigų spausdinimas yra nusikaltimas“, – aiškino Didžiosios Britanijos atstovas Europos Parlamente Godfrey Bloomas.

Kitas EP narys, Auke Zijlstra, taip pat tikino, kad dėl bankų problemų yra kalti jų valdytojai ir priežiūros institucijos.

Bankininkus, kurie iššvaisto milijardines sumas, reikia tiesiog traukti baudžiamojon atsakomybėn, – sakė Didžiosios Britanijos atstovas.

„Kapitalo rezervo reikalavimas yra geras reikalavimas, tačiau geras bankas ir taip jį vykdo. Turime užtikrinti gerą valdymą. Nėra prasmės iš purvo traukti vežimą. Tai prastų bankų neišgelbės“, – sakė EP narys.

Marianne Thyssen pabrėžė, kad reikalavimai bankams yra geri, tačiau tuo pačiu metu būtina užtikrinti, kad jų būtų laikomasi ne fiktyviai.

„Mums reikia didesnio finansinio stabilumo, mums reikia, kad bankai tarnautų mūsų ūkiui. Mums reikia, kad šių taisyklių įgyvendinimas būtų tinkamai prižiūrimas“, – kalbėjo M.Thyssen.

Išimčių nebus

Naujos taisyklės paveiks visus Europos Sąjungoje veikiančius bankus – apie 8200. Visi jie turės atidėti 8 proc. savo kapitalo (kaip pinigus, obligacijas, akcijas ar paskolas), kurių dauguma privalės būti aukščiausios kokybės.

Sistemiškai svarbiems bankams (kurie sudaro didelę šalies BVP dalį ir jų griūtis smarkiai atsilieptų ekonomikai) bus taikomi dar griežtesni kapitalo rezervo reikalavimai – jie papildomai turės rezervą padidinti dar 1-3 proc. Taip siekiama pasiruošti galimoms ateities krizės, kad indėlininkai ir kreditoriai galėtų pinigus pasiimti nedelsdami.

European Union 2013 – EP /Lucinda Creighton
European Union 2013 – EP /Lucinda Creighton

Nuo kitų metų visi bankai bus atskaitingi Europos Komisijai – privalės pateikti duomenis apie pajamas, pelną, nuostolį, mokesčius ir pan. Nuo 2015 metų tokie duomenys jau turėtų būti viešai prieinami.

Airijos Europos reikalų ministrės Lucindos Creighton teigimu, vienas sunkiausių Europos Sąjungos iššūkių šiuo metu – konkurencingumas. Nauji reikalavimai bankams esą atsižvelgia į ekonomikos padėtį. Todėl bankams, teikiantiems paskolas smulkioms ir vidutinėms įmonės, kapitalo reikalavimai sušvelninti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Reklama
Energetikos ekspertas: elektros sistema be smegenų – tarsi primityvus organizmas, nesiorientuojantis aplinkoje
Užsisakykite
15min naujienlaiškius