Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europos pieno gamintojų košmaras – didžiulės ES pieno miltelių atsargos

Šimtai tūkstančių pieno miltelių maišų guli ant medinių padėklų nenusakomo dydžio sandėlyje Rytų Belgijoje. Tai dalis didžiulių ES atsargų, dėl kurių pieno gamintojai leidžia bemieges naktis.
Pasipiktinę ūkininkai apipurškė ES būstinę pieno milteliais
Pasipiktinę ūkininkai apipurškė ES būstinę pieno milteliais / „Scanpix“/AP nuotr.

Europos Sąjunga per savo valstybes nares nuo 2015 metų supirko šimtus milijonų tonų pieno miltelių, kad stabilizuotų pieno kainas, kurios dėl perviršinės gamybos ir finansų krizės smuko.

Praėjusią savaitę Europos Sąjungos pieno rinkos observatorijos (MMO) paskelbtoje ataskaitoje teigiama, kad dabar pieno miltelių atsargos sudaro beveik 380 tūkst. tonų. Pieno gamintojai perspėja, kad išpardavus šias atsargas jau ir taip trapioje rinkoje gali kilti chaosas.

„Pieno milteliai yra kliūtis ilgalaikiam rinkos atsigavimui“, – sakė šimtui tūkstančių pieno gamintojų atstovaujančios Europos pieno tarybos vadovas Romualdas Schaberis.

Daugiau nei pusės milijono 25 kg svorio tvarkingai ant medinių padėklų sudėtų pieno miltelių maišų vaizdas Hestalyje, Rytų Belgijoje, Europos pieno tarybos administratoriui Belgijoje Erwinui Schoepgesui atėmė žadą.

„Kaip ūkininkas, kai aš čia atvykau ir pamačiau visa tai, vos nenugriuvau iš nuostabos“, – sakė jis.

Ir Herstalyje esančios atsargos yra tik dalis visų ES pieno miltelių atsargų, kurios laikomos skirtingose vietose. Prancūzijoje laikoma 72 tūkst. tonų, Belgijoje – 66 tūkst. tonų, o Vokietijoje – kiek mažiau nei 66 tūkst. tonų.

Pirmadienį susidariusią padėtį turėtų aptarti posėdžiausiantys ES žemės ūkio ministrai.

„Turime laikytis kartu“

Europos pieno taryba perspėja, kad sandėliuose laikomų pieno miltelių „negalima sugrąžinti į rinką“ dėl destabilizacijos rizikos. Taryba mano, kad būtina riboti pieno gamybą.

„Mes, ūkininkai, turime laikytis kartu ir ginti pieno kainą, kuri padengia mūsų gamybos išlaidas ir moka mums atlyginimą, t.y., 45 euro centai už kilogramą“, – sakė E. Schoepgesas.

Nors šviežio pieno kaina auga, pieno miltelių kaina per metus smuko trečdaliu. Europos pieno taryba baiminasi, kad sugrąžinus į rinką šį ES pieno miltelių „kalną“, padėtis dar pablogės.

Europos Komisija, pirkusi pieno miltelių po kiek mažiau nei 1700 eurų už toną, jau daugiau nei metus mėgina pamažu išparduoti turimas atsargas, tačiau iki šiol sunkiai sekėsi rinkoje rasti pirkėją, kuris mokėtų padorią kainą.

Praėjusiais metais iš minėtų atsargų buvo parduota tik 220 tonų, nes nenorėta nusmukdyti rinkos. Be to, buvo mažas pirkėjų susidomėjimas, spalį sakė ES žemės ūkio komisaras Philas Hoganas.

Beveik 1900 tonų pieno miltelių buvo parduota šį mėnesį įvykusiame aukcione už 119-135 eurus už šimtą kilogramų. Anot Ph. Hogano, EK pirko pieno miltelių po 18-20 centų, o parduota už 11-12 centų“.

„Kaip galima pardavinėti su nuostoliu? Sandėliavimo išlaidos viršija 10 mln. eurų. Jeigu būtumėte kompanijos vadovas ir taip dirbtumėte, tikrai sulauktumėte nemažai klausimų“, – susidariusią situaciją pakomentavo komisaras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius