-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 03 05 /15:14

Europos Sąjunga skirs Ukrainai 11 mlrd. eurų

Europos Sąjunga pasirengusi per artimiausius metus suteikti Ukrainai 11 mlrd. eurų finansinę paramą, pareiškė Europos Komisijos vadovas Jose Manuelis Barroso.
Jose Manueliu Barroso
Jose Manueliu Barroso / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Šiandien mes apsisprendėme dėl paramos Ukrainai. Tai – 11 mlrd. eurų paketas per artimiausius metus“, – po Europos Komisijos posėdžio surengtoje spaudos konferencijoje pranešė J.M.Barroso.

Jo žodžiais, šių lėšų Ukraina sulauks tiek iš Europos Sąjungos biudžeto, tiek ir iš Europos finansų institucijų.

Jis nurodė, kad pagalbos detales ketvirtadienį Briuselyje aptars su Ukrainos laikinuoju premjeru Arsenijumi Jaceniuku, kuris dalyvaus nepaprastajame 28 Europos Sąjungos (ES) valstybių lyderių susitikime, sušauktame siekiant aptarti bendrą atsaką į karinę krizę Kryme.

J.M.Barroso sakė, kad skubus ES prioritetas yra padėti surasti taikų sprendimą krizei, kuris „turi apimti Rusijos ginkluotųjų pajėgų atitraukimą į jų nuolatinės dislokacijos rajonus“.

Pasak Europos Komisijos pirmininko, paketas susideda iš skubių priemonių artimiausiam ir vidutinės trukmės periodams, kuriomis Ukrainai siūloma pagalba dėl prekybos, ekonominė, techninė ir finansinė pagalba.

Tos priemonės būtų tokios:

– 1,6 mlrd. eurų paskolų pagal makrofinansinės pagalbos planą;

– 1,4 mlrd. eurų dotacijų, kurių 600 mln. eurų gali būti skirta per ateinančius dvejus metus;

– 3 mlrd. eurų iš Europos investicijų banko nuo 2014-2016 metų ir siūlomas patikos fondas, kuriame būtų galima kaupti ES biudžeto ir dvišale valstybių narių lėšas;

– darbas su Europos rekonstrukcijos ir plėtros banku, kur ES yra didžiausia akcininkė, siekiant skirti dar 5 mlrd. eurų.

J.M.Barroso pridūrė, kad Europos Komisija taip pat mobilizuos 250 mln. eurų, kad išpirktų 3,5 mlrd. eurų skolų iš pelną duodančių investicijų projektų.

Komisija taip pat sukurtų specialų donorų koordinavimo mechanizmą.

Šis pranešimas buvo paskelbtas kitą dieną po to, kai Jungtinės Valstijos pasiūlė Ukrainai 1 mlrd. dolerių paskolos garantijas, taip pat nurodė pasiųsiančios į Kijevą techninius ekspertus, kurie patars centriniam bankui ir Finansų ministerijai, kaip spręsti ekonomikos sunkumus.

Šiuo metu Ukraina atsidūrusi prie bankroto slenksčio dėl netinkamo ekonomikos valdymo, didelių energetikos išteklių kainų ir valiutos nuvertėjimo, skatinamo konflikto su Rusija, įsiplieskusio, kai vasarį buvo nuverstas Kremliui palankus prezidentas Viktoras Janukovyčius.

Vakarų šalys pastarosiomis dienomis suintensyvino pastangas įtikinti Maskvą atitraukti savo pajėgas iš Ukrainos Krymo pusiasalio, kurį jos užėmė Kijeve nuvertus V.Janukovyčiaus režimą, ir pašalinti karo grėsmę.

Europos Sąjunga (ES) taip pat planuoja suteikti Kijevui prekybos lengvatų, kurios buvo numatytos, kai Ukraina praeitais metais ruošėsi pasirašyti su Bendrija asociacijos sutartį. Briuselis taip pat dės pastangas aprūpinti Ukrainą dujomis „atgaliniu srautu“, jeigu nutrūktų tiekimas iš Rusijos.

Kijevo naujieji lyderiai sakė, kad per ateinančius dvejus metus jų šaliai reikės 35 mlrd. eurų (120,8 mlrd. litų) pagalbos. Tačiau trumpalaikiams įsipareigojimams įvykdyti Kijevui trūksta daug mažiau lėšų – tikriausiai apie 4 mlrd. dolerių (10 mlrd. litų), sakė kai kurie ES pareigūnai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius