-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Europos Vadovų Taryba pritarė euro įvedimui Lietuvoje

Europos Vadovų Taryba (EVT) penktadienį pritarė, kad Lietuva yra pasirengusi įsivesti eurą 2015 metais.
Lietuvos monetų kalykla
Lietuvos monetų kalykla / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Briuselyje patvirtintose EVT išvadose Lietuva giriama už sėkmingai įveiktą finansinę krizę, pabrėžiama, kad šalis atitinka Mastrichto kriterijus ir yra visiškai pasirengusi įsivesti eurą, pranešė prezidentės spaudos tarnyba.

Dalios Grybauskaitės teigimu, tai labai svarus Lietuvos tarptautinis pripažinimas, rodantis, jog šalis yra vertinama, finansiškai patikima ir išsivysčiusi valstybė. Anot šalies vadovės, tapusi euro zonos nare, Lietuva bus lygiavertė partnerė formuojant ir priimant politinius sprendimus dėl Europos Sąjungos (ES) pinigų politikos.  

Lietuva euro zonos nare ketina tapti nuo 2015 metų

„Euras ne tik atneš tiesioginę naudą Lietuvos verslui ir žmonėms. Euro įvedimas padės užtikrinti sveiką ir atsakingą valstybės finansų politiką, neleis įsigalėti finansiniam populizmui“, – pranešime teigė D.Grybauskaitė.

Jos teigimu, nuo kitų metų pradžios įsivedus eurą bus išvengta valiutos keitimo mokesčių, atpigs skolinimosi kaštai, Lietuva taps patrauklesnė užsienio investuotojams. Pasak D.Grybauskaitės, jei Lietuva būtų įsivedus eurą dar 2007 metais, būtų išvengusi tokios sunkios finansinės krizės ir jau būtų sutaupiusi daugiau nei 8 milijardus litų, kuriuos būtų galima panaudoti socialinei atskirčiai mažinti.

Šis ES lyderių pareiškimas yra vienas paskutinių ES institucijų patvirtinimų, jog Lietuva yra pasirengusi tapti 19-ąja euro zonos nare. Formaliai galutinis sprendimas bus priimtas liepos pabaigoje.

Lietuva euro zonos nare ketina tapti nuo 2015 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius