-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

FAO: maisto kainos pasaulyje spalį pakilo pirmą kartą nuo gegužės mėnesio

Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio organizacijos (FAO) skaičiuojamas maisto kainų indeksas spalį sudarė 172,7 punkto ir buvo 1,7 proc., arba 3 punktais, didesnis negu rugsėjį bei 6 proc. didesnis negu tuo pat mėnesiu pernai.
Prekybos centre
Prekybos centre / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Per mėnesį indeksas pakilo pirmą kartą nuo 2019 metų gegužės ir jo prieaugį visų pirma lėmė staigus cukraus ir grūdų kainų pakilimas. Prisidėjo ir mėsos bei augalinių aliejų kainų padidėjimas.

Grūdų kainų indeksas spalį sudarė 164 punktus ir buvo daugiau nei 4 proc., arba beveik 7 punktais, didesnis negu rugsėjį, bet 1 proc. mažesnis negu 2018 metų spalį.

Spalį gerokai pakilo tarptautinės kviečių kainos ir tai lėmė aktyvesnė prekyba bei prastesnės derliaus Argentinoje ir Australijoje perspektyvos. Taip pat pakilo kukurūzų kainos, kurios atsitiesė po rugsėjį patirto nuosmukio.

Augalinių aliejų kainų indeksas spalį sudarė 136,4 punkto ir buvo 0,5 proc., arba 0,7 punkto, didesnis negu mėnesiu anksčiau. Šis rodiklis praėjusį mėnesį pasiekė aukščiausią nuo 2018 metų spalio mėnesio lygį.

Pasak FAO, šio indekso pakilimą visų pirma lėmė palmių ir rapsų aliejaus pabrangimas.

Tarptautinės palmių aliejaus kainos kyla jau tris mėnesius iš eilės ir tai skatina, be kita ko, didelė importo paklausa pasaulio rinkose, taip pat prognozės, jog pagrindinėse palmių aliejaus gamybos šalyse sumažės jo gamybos apimtys.

Tuo tarpu pieno produktų kainų indeksas smuko antrą mėnesį iš eilės.

Šis rodiklis spalį sudarė 192 punktus ir buvo 0,7 proc., arba 1,4 punkto, mažesnis negu rugsėjį, bet vis dar 5,6 proc. didesnis negu 2018 metų spalį.

FAO pasaulio maisto kainų indeksas rodo penkių maisto produktų grupių: grūdų, mėsos, pieno produktų, augalinių aliejų ir cukraus kainų pokyčius tarptautinėse rinkose.

Šio rodiklio smukimą visų pirma lėmė staigus sūrio kainų kritimas, kurį paskatino padidėjusi eksporto pasiūla iš Naujosios Zelandijos.

Mėsos kainų indeksas spalį sudarė 182,7 punkto ir buvo 0,9 proc., arba 1,7 punkto, didesnis negu rugsėjį. Šis rodiklis spalį augo devintą mėnesį iš eilės.

Dėl nuolat didelės importo paklausos, ypač Kinijoje, toliau brango jautiena ir aviena.

Be to, nepaisant sezoninio pasiūlos iš Europos padidėjimo ir eksporto pasiūlos iš Brazilijos, toliau kilo kiaulienos kainos – vėlgi dėl importo paklausos Azijoje.

Tuo tarpu paukštienos kainos smuko ir tai lėmė padidėjusi eksporto pasiūla iš pagrindinių šios rūšies mėsos gamybos regionų.

Cukraus kainų indeksas spalį sudarė 178,3 punkto ir buvo 5,8 proc., arba 9,8 punkto, didesnis negu rugsėjį.

Pasak FAO, tokį staigų tarptautinių cukraus kainų pakilimą spalio mėnesį paskatino numatomas pasiūlos sumažėjimas 2019–2020 metų sezono laikotarpiu.

„Paskutiniais duomenimis, dėl mažesnių negu ankstesnio sezono laikotarpiu cukranendrių pasėlių plotų gali gerokai sumažėti cukraus gamyba Indijoje, kuri yra didžiausia pasaulyje šios prekės gamintoja. Be to, gamyba Tailande, kuris yra antras pagal dydį pasaulyje cukraus eksportuotojas, dėl užsitęsusios sausros gali sumažėti 7 proc.“, – pažymima organizacijos ataskaitoje.

FAO pasaulio maisto kainų indeksas rodo penkių maisto produktų grupių: grūdų, mėsos, pieno produktų, augalinių aliejų ir cukraus kainų pokyčius tarptautinėse rinkose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius