Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

FAO: maisto kainos per metus pasaulyje paaugo 10 proc.

Maisto kainos pasaulyje balandį, palyginti su tuo pat mėnesiu pernai, pakilo 10 proc., praneša JT Maisto ir žemės ūkio organizacija (FAO).
Gatvės maistas Pekino turguje
Gatvės maistas Pekino turguje / 123RF.com nuotr.

Maisto kainų augimas kiek sulėtėjo, nes kovo mėnesį jų metinis prieaugis sudarė 13,4 procento.

Balandį FAO skaičiuojamas maisto kainų indeksas sudarė vidutiniškai 168 punktus ir buvo 15,2 punkto, arba 10 proc., didesnis negu metais anksčiau, bet 3,1 punkto, arba 1,8 proc., mažesnis negu šių metų kovo mėnesį.

Grūdų kainų indeksas balandį sudarė 146 punktus ir buvo 1,8 punkto, arba 1,2 proc., mažesnis negu kovo mėnesį ir 3,8 punkto, arba 2,5 proc., mažesnis negu pernai balandį.

Grūdų kainoms pasaulyje ir toliau daro poveikį didėjanti eksportuotojų konkurencija ir prognozuojama didelė grūdų pasiūla naujais 2017–2018 žemės ūkio metais, aiškina FAO ekspertai.

Augalinių aliejų kainų indeksas balandį sudarė 161,1 punkto ir buvo 6,6 punkto, arba 3,9 proc., mažesnis negu kovą. Šis indeksas smuko trečią mėnesį iš eilės ir nusileido į žemiausią per pastaruosius devynis mėnesius lygį. Pernai balandį šis rodiklis sudarė 166,4 punkto.

Indekso smukimą visų pirma skatina mažos palmių ir sojų aliejaus kainos. Dėl Pietryčių Azijoje prognozuojamo gamybos augimo, taip pat vis dar nedidelės tarptautinės importo paklausos palmių aliejaus kainos nusileido į žemiausią nuo 2016 metų liepos mėnesio lygį. Sojų aliejaus kainos tebesmunka dėl didelio sojų derliaus Lotynų Amerikoje ir naujais žemės ūkio metais prognozuojamų rekordinių pasėlių plotų Jungtinėse Valstijose.

Pieno produktų kainų indeksas balandį smuko antrą mėnesį iš eilės. Palyginti su kovo mėnesiu, šis indeksas nusileido 6,2 punkto, arba 3,3 proc., iki 183,6 punkto.

Pieno gamyba Šiaurės pusrutulyje pasiekė aukščiausią sezoninį lygį. Dėl to sumažėjo nerimas dėl galimo pasiūlos trūkumo, aiškinama FAO apžvalgoje.

Pernai balandį šis indeksas sudarė 127,4 punkto.

O mėsos kainų indeksas balandį, palyginti su kovo mėnesiu, paūgėjo 2,8 punkto, arba 1,7 proc., iki 166,6 punkto. Nuo sausio iki balandžio šis rodiklis pakilo beveik 5 procentais. Aviena ir kiauliena šiek tiek pabrango, tuo tarpu jautienos ir paukštienos kainos beveik nepakito.

„Kiaulienos kainų pakilimą paskatino didelė vidaus paklausa Europos Sąjungoje ir padidėjęs Kinijos ir Pietų Korėjos importas, – rašoma apžvalgoje. – Avienos kainos pakilo dėl sezoninės paklausos. Tuo tarpu jautienos ir paukštienos rinkose kainos tebėra subalansuotos.“

Pernai balandį mėsos kainų indeksas sudarė 149,6 punkto.

Cukraus kainų indeksas balandį sudarė 233,3 punkto ir buvo 23,3 punkto, arba 9,1 proc. mažesnis negu kovo mėnesį, bei mažiausias per pastaruosius dvylika mėnesių.

Kainų smukimą balandį lėmė importo paklausa tarptautinėse rinkose, kuri tebėra maža, ir prognozuojamas eksporto iš Brazilijos augimas, mano FAO ekspertai.

Pernai balandį šis rodiklis sudarė 215,3 punkto.

FAO pasaulio maisto kainų indeksas rodo penkių maisto produktų grupių: grūdų, mėsos, pieno produktų, augalinių aliejų ir cukraus kainų pokyčius tarptautinėse rinkose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius