-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Filipinų ekonomika pirmąjį ketvirtį sumenko 4,2 proc.

Filipinų ekonomika per pirmuosius tris šių metų mėnesius sumenko, nes dėl koronaviruso įvesti apribojimai slopino ekonominę veiklą.
Kontrastų miestas Manila, Filipinai
Kontrastų miestas Manila, Filipinai / Shutterstock nuotr.
Temos: 2 Filipinai Ekonomika

Nepaisant to, socialinio ir ekonominio planavimo sekretorius teigė, jog esama požymių, kad šalies padėtis yra „gera“.

Bendrasis vidaus produktas (BVP), palyginti su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, susitraukė 4,2 proc., pranešė statistikos tarnyba, pažymėdamas penktąjį iš eilės nuosmukio ketvirtį.

Užsikrėtimų COVID-19 atvejų skaičius Filipinuose viršijo milijoną ir yra antras pagal dydį Pietryčių Azijoje.

Siekdama stabdyti viruso plitimą prasidėjus pandemijai, vyriausybė ėmėsi ribojamųjų priemonių, dėl kurių milijonai gyventojų neteko darbo, o verslas buvo priverstas mažinti veiklą, tuo tarpu vartotojai ėmė veržtis diržus.

„Naujausi ekonominiai rodikliai rodo ekonomikos atsigavimo ribas be didesnio apribojimo sušvelninimo ir tebegaliojant karantino politikai“, – trumpai informavo socialinio ir ekonominio planavimo sekretorius Karlas Chua.

Visgi esama ir preliminarių atgimimo požymių, o Karlas Chua nurodė, jog lyginant su ankstesniu ketvirčiu, ekonomika ūgtelėjo 0,3 procento ir padidėjo užimtumas.

„Stipri šalies ekonominė padėtis prieš pandemiją ir gerėjantys pastarųjų mėnesių ekonominiai duomenys rodo, kad ekonomika atsigauna“, – kalbėjo jis.

„Tai mums padės pasiekti augimo trajektoriją ir 6,5–7,5 proc. augimo tikslą [šiais metais]“, – pridūrė Karlas Chua, darydamas prielaidą, kad skiepijimo nuo COVID-19 kampanija paspartės „metų viduryje“.

Iki šiol Filipinuose beveik 2 mln. gyventojų yra paskiepyti pirmąją vakcinos nuo COVID-19 doze, parodė pirmadienį paskelbti oficialūs duomenys. Visiškai paskiepyti yra mažiau nei pusė milijono gyventojų.

Neseniai sugriežtinti apribojimai Maniloje ir aplinkinėse provincijose – šalies ekonominėje širdyje – gali slopinti augimą, perspėjo Karlas Chua, tačiau nuramino, jog „mes neatsitiksime“.

Patikslinti duomenys parodė, jog praėjusiais metais Filipinų ekonomika smuko 9,6 proc. – tai buvo blogiausias rodiklis nuo tada, kai 1946 metais pradėti rinkti duomenys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius