Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Finansinių ataskaitų analizė: du trečdaliai mažmeninės prekybos sektoriaus didino pajamas ir dirbo pelningai

Praėjusiais metais mažmeninės prekybos rinka išgyveno pakilimą – pasibaigus kurį laiką galiojusiems karantino ribojimams ir visuomenei pamažu grįžtant į įprastą gyvenimo ritmą, augo vartojimas, kurio nemaža dalis teko ir fizinėms parduotuvėms bei prekybos tinklams. Išaugęs vartojimas atsispindėjo ir mažmeninės prekybos maisto produktais rinkos dalyvių finansiniuose rezultatuose, skelbia bendrovių pateiktų finansinių ataskaitų analizę atlikęs Registrų centras, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Vežimėlis
Vežimėlis / 123RF.com nuotr.

Registrų centro duomenų analitikų atlikta mažmeninės prekybos maisto, gėrimo ir tabako gaminiais veikla užsiimančių įmonių pateiktų finansinių ataskaitų už 2021 metus analizė parodė, kad pernai, palyginti su 2020 metais, savo apyvartą pavyko padidinti net dviem trečdaliams sektoriaus atstovų. Bendra šią veiklą deklaruojančių ir finansinę ataskaitą Registrų centrui pateikusių įmonių apyvarta 2021 metais sudarė 4,3 mlrd. eurų ir buvo 5 proc. didesnė nei 2020 metais (4,1 mlrd. eurų).

„Beveik visiems didiesiems rinkos žaidėjams pavyko didinti pardavimo pajamas ir tai yra suprantama prisiminus praėjusiais metais stebėtus vidaus vartojimo augimo rodiklius. Augusi apyvarta daugeliu atvejų transformavosi ir į uždirbtą pelną – praėjusiais metais pelningai dirbo daugiau nei du trečdaliai mažmeninės prekybos sektoriaus atstovų. Bus įdomu pamatyti, kokią įtaką šių įmonių rezultatams padarys šiais metais ženkliai išaugusi infliacija ir kitos geopolitinės aplinkybės“, – sako Registrų centro Strateginio vystymo direktorius Adrijus Jusas.

Registrų centrui pateiktų finansinių ataskaitų duomenimis, 2021 metais pelningai dirbo (uždirbo ikimokestinio pelno) 69 proc. ataskaitas pateikusių mažmeninės prekybos maistu rinkos dalyvių. Pelningai dirbusių bendrovių bendras ikimokestinis pelnas praėjusiais metais viršijo 160 mln. eurų (2020 metais – 297 mln. eurų). Tuo metu nuostolingai pernai dirbusių įmonių bendri ikimokestiniai nuostoliai 2021 metais siekė 5 mln. eurų (2020 m. – 7 mln. eurų).

Remiantis atvirais „Sodros“ duomenimis, ataskaitas Registrų centrui pateikusiose bendrovėse praėjusiais metais vidutinis darbuotojų skaičius siekė beveik 35 tūkst. darbuotojų.

„Didžioji dauguma – apie du trečdaliai – rinkos dalyvių išlaikė stabilų savo darbuotojų skaičių ir tik kas penktoje įmonėje darbuotojų mažėjo, taip pat penktadalis sektoriaus dalyvių išplėtė savo personalą. Pastebima tendencija, kad darbuotojų skaičius sumažėjo net 8-iose pirmojo dešimtuko sektoriaus žaidėjų. Tai iš dalies būtų galima paaiškinti tuo, kad praėjusiais metais mažmenininkai ir toliau dalį savo veiklos perkėlė į skaitmeninę erdvę, skaitmenizavo ir robotizavo procesus, taip sumažindami fizinėse prekybos vietose dirbančių darbuotojų poreikį“, – kalba A.Jusas.

Mažmeninės prekybos maisto produktais, gėrimais ir tabako gaminiais sektoriaus įmonių finansinių rezultatų analizė atlikta remiantis bendrovių Registrų centrui iki liepos 29 d. pateiktomis finansinėmis ataskaitomis. Į analizę įtrauktos bendroves, kurios pagrindine savo veikla yra nurodžiusios vieną iš šių veiklos sričių: mažmeninė prekyba nespecializuotose parduotuvėse, kuriose vyrauja maistas, gėrimai ir tabakas, maisto, gėrimų ir tabako gaminių mažmeninė prekyba kioskuose ir prekyvietėse arba kita maisto produktų mažmeninė prekyba specializuotose parduotuvėse. Iš viso analizei pasitelkta 525 įmonių finansinių ataskaitų.

Visus juridinių asmenų pateiktų finansinių ataskaitų duomenis galima rasti Registrų centro atvirų duomenų rinkiniuose čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius