-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Finansų analitikai prognozuoja bazinės palūkanų normos kritimą

Gera žinia iš bankų paskolas litais ir eurais paėmusiems žmonėms: prognozuojama, kad metų pradžioje įsibėgėjusį palūkanų augimą Europos centrinis bankas (ECB) žada stabdyti iki 2013-ųjų.
Euro simbolis prie Europos Centrinio Banko Frankfurte
Euro simbolis prie Europos Centrinio Banko Frankfurte / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pasak banko „Swedbank“ vyriausiojo ekonomisto Nerijaus Mačiulio, krintanti „Euribor“ palūkanų norma rodo bankų lūkesčius dėl ECB bazinių palūkanų normų ateityje, penktadienį rašo dienraštis „Vilniaus diena“.

„Palūkanų mažėjimas rodo, kad yra tikimybė, jog šių metų pabaigoje arba kitų metų pradžioje ECB gali sumažinti bazinę palūkanų normą“, – mano N.Mačiulis. Pasak jo, šiuo metu yra didesnė tikimybė, kad bazinė palūkanų norma kris, o ne kils.

Pasak jo, bazinės palūkanų normos bus pradėtos kelti ne anksčiau kaip 2012 metų viduryje.

Banko SEB prezidento patarėjas Gitanas Nausėda palaiko prognozes, kad ECB dabar esamų palūkanų normų nedidins iki 2013 metų vidurio. Nors esą išlieka tikimybė, kad bazinės palūkanų normos gali nukristi ir iki 1 proc. Toks scenarijus išsipildytų, jeigu ekonomika sulėtėtų ypač staigiai arba bankrutuotų kuri nors finansinių sunkumų turinti  valstybė.

Skaičiuojama, kad paskolas eurais. Lietuvoje yra paėmę trys ketvirtadaliai žmonių. Be to, didžioji dauguma pinigų paskolinta eurais. Skolintis šia valiuta žmones prieš kelerius metus viliojo už  paskolintus eurus mokamos gerokai mažesnės palūkanos nei už litus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius