-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Finansų analitikai valdžiai siūlo skolintis eurais

Finansų ekspertai pripažįsta, kad šiuo metu yra gana neparankus laikas Lietuvai tarptautinėse rinkose platinti obligacijų emisiją, tačiau kitos išeities mūsų šalis neturi, trečiadienį rašo dienraštis „Kauno diena“.
Eurai
Eurai / Photos.com

Buvęs Finansų ministerijos Iždo departamento direktorius dabar vadovaujantis Ukrainos bankui VAB Lukas Tursa siūlo Lietuvai palaukti momento, kai neigiamų veiksnių įtaka sumažės. Pasak jo, palaukti leidžia mažesnis skolinimosi poreikis dėl geresnio pajamų surinkimo ir griežtesnės išlaidų kontrolės, galimybės skolintis vidaus rinkoje ir dar ne visai išleisti 2 mlrd. JAV dolerių.

Pasak jo, jeigu Lietuva išleistų 5 metų trukmės emisiją eurais, skolinimosi kaina šiuo metu būtų apie 5 proc., o sėkmingai pasirinkus emisijos išleidimo laiką, palūkanos gali būti žemesnės nei 5 proc.

L.Tursa sako, kad Vyriausybei būtų palankiausia skolintis eurais ir litais, nes tai leidžia išvengti valiutos keitimo rizikos: „Manau, tai ir bus daroma: Vyriausybė skolinsis aukcionuose litais per visus metus ir ieškos „patogaus lango“ antroje metų pusėje išleisti 500–1000 mln. eurų obligacijų emisiją.“

„Danske“ banko vyresnioji analitikė Baltijos šalims Violeta Klyvienė tvirtina, kad bendras nerimas dėl euro zonos ir įsiskolinusių valstybių neigiamai veikia situaciją rinkose ir gali sujaukti Lietuvos Vyriausybės planus dar kartą šiais metais pasiskolinti užsienyje.

Finansų maklerio įmonės „Orion Securities“ kapitalų rinkos vadovas Mindaugas Strėlis aiškina, kad net ir didelėms Europos Sąjungos šalims tampa sunku pasiskolinti, o Lietuvai tai esąs rimtas įspėjimo signalas. „Investuotojai nelygina Lietuvos su Graikija. Jie vertina visas bendrijos šalis bendrai. Tiesa, didžiosios valstybės išskiriamos, o Lietuva lieka savotiškas užkampis. Patikėkite, investuotojai nestudijuoja mūsų šalies statistikos rodiklių. Jie arba skolina, arba ne“, – sako „Orion Securities“ atstovas.

M.Strėlis taip pat mano, kad artimiausią obligacijų emisiją Lietuva veikiausiai platins eurais, o ne doleriais kaip šiemet vasarį.

Pašnekovų nuomone, mūsų šaliai šį kartą nevertėtų skolintis labai ilgam laikui – 10 metų, o rinktis trumpesnį 4–6 metų terminą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius