-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Finansų analitikas Stasys Jakeliūnas: Lietuvoje veikiantys bankai galėjo manipuliuoti palūkanų normomis

Manipuliuoti palūkanų normomis galėjo ne tik „Barclays“. Finansų analitikas Stasys Jakeliūnas „Žinių radijui“ sakė, kad palūkanomis galėjo manipuliuoti ir Lietuvoje veikiantys komerciniai bankai.
Stasys Jakeliūnas
Stasys Jakeliūnas / Asmeninio archyvo nuotr.

Bankų vadovų atsistatydinimai, milijoninės baudos ir grasinimai dar didesniais ieškiniais – visa tai susiję su manipuliavimu palūkanų normomis, skandalu, į kurį galimai įsitraukė vieni galingiausių pasaulio bankų „Barclays“. Reaguodamas į LIBOR skandalą, Europos Sąjungos vidaus komisaras Michelis Barnier pateiks pataisas, kad būtų užtikrinta, jog bus baudžiama už tiesioginį manipuliavimą rinkos palūkanų normomis.

Lietuvos banko Bankininkystės departamento direktorius Mindaugas Vaičiulis įsitikinęs, kad šis skandalas mažina pasitikėjimą bankų sistema.

Tuo metu kredito unijos Vilniaus taupomosios kasos analitikas Stasys Jakeliūnas įtaria, kad ir Lietuvoje veikiantys bankai galėjo manipuliuoti palūkanų normomis.

„Lietuvoje turime savo tarpbankinio skolinimo palūkanų indeksą VILIBOR ir čia kilo daugybė klausimų ir abejonių, ar bankai, veikiantys Lietuvoje, nemanipuliavo ta informacija  siekdami sau naudos arba norėdami išspręsti savo problemas. Tai tokių įtarimų yra. Analizė, kurią atlikau aš, rodo, kad pagrindo įtarti ir pradėti kažkokį tyrimą tikrai yra“, – sakė Stasys Jakeliūnas. Jis aiškina negalintis suprasti palūkanų normų šuolių, kurie buvo 2007–2009 m.

Vieni galingiausių bankų yra įtariami galimomis manipuliacijomis palūkanų normomis, taip pat sklando įtarimų, kad esama ir galimų kartelinių susitarimų. Konkurencijos tarybos pirmininko pavaduotojas Elonas Šatas teigia, kad duomenų apie kartelinius susitarimus neturima.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius