Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Finansų ekspertai: gyventojų indėliams sumaištis biržose nepakenks

Didžiąją dalį savo finansinio turto, per 26 mlrd. litų, Lietuvos gyventojai yra sukaupę indėlių sąskaitose, tad bent kol kas pastarųjų savaičių neramumai pasaulio biržoje jiems kelti nerimo neturėtų, teigia ekspertai.
Lietuvos bankininkai neslepia, kad itin turtingų investuotojų nemažėja net ir krizės akivaizdoje.
Pinigai / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Šiomis savaitėmis „raudonuojančios“ biržos vėl priminė 2008-uosius, kai akcijų kainų šipuliai netruko atskrieti ir į kone kiekvieną namų ūkį. Vis dėlto šeimos finansų specialistai kol kas pataria nepanikuoti, juolab, kad praktiškai visas lietuvių turtas yra sukauptas biržų bangavimams atsparių indėlių sąskaitose, penktadienį rašo dienraštis „Verslo žinios“.

„Pastarieji neramumai Lietuvos gyventojus gali paliesti nebent minimaliai, nes didžioji dauguma jų savo santaupas laiko indėlių sąskaitose, taip pat einamosiose sąskaitose. Kol kas indėlių sąskaitose esantys pinigai nuo rinkų svyravimų tikrai nepriklauso. O tų, kurie savo pinigus yra susieję su finansų rinkomis, yra gal tik keli procentai, tačiau ir jiems reikėtų laikytis auksinės taisyklės, kad investavimas yra ilgalaikis procesas ir po kritimų kaskart ateina kilimai“, – tikina „Swedbank“ Asmeninių finansų instituto vadovė Odeta Bložienė.

SEB banko šeimos finansų ekspertė Julita Varanauskienė atkreipė dėmesį, kad indėlininkams aktualesni JAV federalinio rezervo ir Europos centrinio banko veiksmai.

„Tikimasi, kad JAV federalinio rezervo ir Europos centrinio banko bazinių palūkanų artimiausiu metu nedidins, todėl nereikėtų tikėtis ir reikšmingesnio palūkanų už indėlius padidėjimo, o infliacija, kurios šiemet laukiama apie 5 proc., neatrodo tokia baisi, kai per kelias dienas akcijų kainos nukrenta 10 proc. ir dar neaišku, ar čia pabaiga“, – dėsto J. Varanauskienė.

Tačiau ji pabrėžia, kad indėliai, kaip ilgalaikė užuovėja turtui, nėra itin saugi, nes infliacijos poveikis gali būti kur kas didesnis nei svyravimai vertybinių popierių rinkose.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius